Roeiclubs Utrecht willen ruimte op het water

© Gemeenteraad Utrecht
UTRECHT - De drie roeiverenigingen in Utrecht en stichting Watersportbaan Midden-Nederland houden vanavond om 19.45 uur een manifestatie bij de gemeenteraad. De politiek praat daar over de toekomst van polder Rijnenburg, waar mogelijk ook een nieuwe roeibaan komt.
In Utrecht wordt al meer dan honderd jaar op het hoogste niveau geroeid. Trainen wordt echter steeds lastiger op het drukke Merwedekanaal, zegt voorzitter Sjoerd Banken van roeivereniging Orca. "Er zijn bruggen bijgekomen en de stad breidt uit over het kanaal heen. Er komen dus steeds meer medegebruikers bij en je merkt dat de topsport langzaam in de verdrukking komt."
Alsof er mensen op een atletiekbaan zitten te picknicken terwijl je probeert de 400 meter te lopen
Sjoerd Banken - voorzitter AUSR Orca
"We trainen 's avonds met tientallen boten op volle vaart, maar er wordt aan beide kanten van het kanaal gevaren", illustreert Banken. "Er zijn ook bruggen met voorrang van een bepaalde kant, waar je dus moet wachten en er liggen soms zwemmers in het water die je bijna niet ziet. Het is alsof er mensen midden op een atletiekbaan zitten te picknicken terwijl je probeert de 400 meter te lopen. Dat wordt stoppen, uitwijken en voorzichtig zijn, terwijl je eigenlijk met honderd procent focus en volle overgave wilt trainen."
Orca heeft met de andere Utrechtse roeiverenigingen Triton en Viking en stichting Watersportbaan Midden-Nederland achttien argumenten opgesteld om de nieuwe gemeenteraad ervan te overtuigen dat Utrecht zicht blijf inzetten voor de roeisport op het Merwedekanaal en voor een nieuwe roeibaan in Rijnenburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.