Bunschoter vader van 19 kinderen en OM gaan in beroep

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/UTRECHT - Henk Koelewijn uit Bunschoten-Spakenburg gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling. De rechtbank legde hem twee weken geleden twee jaar cel op vanwege jarenlange en stelselmatige mishandeling van tien van zijn kinderen. Ook sloot hij zijn kinderen meermalen op zolder of in een container op.
Koelewijn werd vrijgesproken van onder meer poging tot doodslag op een zoon met een kettingzaag, poging tot doodslag op een andere zoon door verwurging, misbruik van een dochter en mishandeling van vijf andere kinderen.
De vader van de 19 kinderen wil zich niet neerleggen bij het vonnis omdat hij naar eigen zeggen wel degelijk met reden zijn zoon had opgesloten: de jongen zou zijn zussen hebben verkracht. De 59-jarige Koelewijn wilde zijn zoon niet bij de andere kinderen hebben en omdat de jongen niet direct weg kon, werd hij opgesloten.

VERKRACHTINGEN

De advocaat van Koelewijn laat weten dat de dochters over de verkrachtingen met de politie hebben gesproken. Er ligt een aangifte tegen de zoon, maar er is nog geen duidelijkheid over een mogelijke vervolging.
"De rechtlijnigheid van Henk Koelewijn maakt dat hij niet kan leven met de overweging van de rechtbank. Koelewijn wil nogmaals benadrukken dat deze proceshouding niet maakt dat hij geen fouten heeft begaan jegens zijn kinderen", aldus advocaat Jaap-Willem Roozemond. Hij wil zijn pedagogische tikken zeker niet bagatelliseren, aldus de advocaat.

HOGER BEROEP OM

Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Het OM is van mening dat Koelewijn alsnog veroordeeld moet worden voor een poging tot doodslag. Hij zou zijn zoon bedreigd hebben met een kettingzaag. Twee weken geleden werd hij ook vrijgesproken van ontucht met zijn dochter, maar ook tegen die beslissing gaat het OM in beroep.
Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist tegen Koelewijn. De vrouw van Koelewijn wordt ook nog vervolgd, omdat zij haar kinderen niet heeft beschermd. Die zaak loopt nog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.