Politie positief over Amersfoortse proef met stroomstootwapen

© Koen van Weel, ANP
AMERSFOORT - Een proef in onder meer Amersfoort en Zwolle waarbij agenten gebruikmaken van een stroomstootwapen, is goed bevallen. Vier korpsen in het land hebben een jaar lang met de taser gewerkt en de politie noemt het wapen "van toegevoegde waarde".
Het oordeel staat geschreven in de eindevaluatie van de Politieacademie. De korpsleiding moet nu nog met een advies en een kostenraming komen. Dat gebeurt nog voor het einde van het jaar, zegt voorzitter Willem Woelders van de stuurgroep Stroomstootwapen.

GEBRUIK

Politiekorpsen in Amersfoort en Zwolle, het team surveillancehonden in Rotterdam en een ondersteuningsgroep in Noord-Nederland testten het wapen sinds februari vorig jaar. In die periode werd het 343 keer gebruikt. In 62 procent van de gevallen was alleen dreigen met het wapen al voldoende, zoals tijdens de mishandeling van een agente in Amersfoort.
Het wapen vuurt stroomdraden af, waardoor iemand tijdelijk zijn spieren niet kan bewegen. Tijdens de testperiode gebeurde dat ruim zestig keer. Ook kan het rechtstreeks op de huid van een verdachte worden gezet, in de zogenoemde stunmodus. Daardoor ontvangt de verdachte rechtstreeks een pijnprikkel. Dat gebeurde 75 keer.

BEZWAREN

Eerder zei mensenrechtenorganisatie Amnesty International zich zorgen te maken over het gebruik van een stroomstootwapen. Het gebruik brengt "onaanvaardbare gezondheidsrisico's" met zich mee. Daarnaast wordt het gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.
Woelders zegt dat er meerdere keren met Amnesty is gesproken en dat er nog steeds contact is. "Het gebruik van de taser direct op de huid is een belangrijk punt in de evaluatie. Agenten moeten goed opgeleid worden voordat ze het wapen gebruiken en trainingen blijven volgen. Hij benadrukt dat het gebruik van ieder wapen aan regels is gebonden. Het mag pas na een aantal checks worden ingezet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.