Amersfoortse ingenieurs willen CO2-uitstoot zakelijke reizen halveren

© ANP
AMERSFOORT - Ingenieursbureau Arcadis is één van de Nederlandse bedrijven die het aantal zakelijke reizen gaat verminderen. Het bedrijf met een vestiging in Amersfoort heeft de organisatie Natuur & Milieu beloofd om de CO2-uitstoot door hun reizen in 2030 met de helft terug te brengen. Duurzaamheidsmanager Niels van Geenhuizen lichtte de belofte vanavond toe in UVandaag.
De bedrijven, met gezamenlijk bijna 300.000 werknemers, hebben zich verenigd in de coalitie Anders Reizen. Natuur & Milieu was in 2015 een van de initiatiefnemers van dat samenwerkingsverband. Dat gebeurde in aanloop naar de Klimaattop van Parijs. Volgens Natuur & Milieu is in de praktijk al vooruitgang waar te nemen.

OPENBAAR VERVOER

Een van de maatregelen die ingenieursbureau Arcadis al heeft genomen is het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer, zo vertelde Van Geenhuizen tegen presentator Rob van Dijk. "Maar ook letterlijk het verplaatsen van kantoren naar een OV-station."
Vaak is het ook nog zo dat de auto hartstikke duur is en de fiets en trein veel goedkoper zijn
Niels van Geenhuizen - Arcadis
Het gaat volgens Geenhuizen om meer dan alleen het terugbrengen van CO2. "Het gaat ook over met elkaar energie willen besparen en met elkaar de gezondheid van werknemers omhoog krijgen. Vaak is het ook nog zo dat de auto hartstikke duur is en de fiets en trein veel goedkoper zijn. Er zit dus ook een economisch element in."

VLIEGTUIG

Ook bij reizen naar het buitenland houdt Geenhuizen rekening met het milieu door vaker de trein te pakken. Dat heeft volgens hem nog een extra voordeel. "De Thalys is bijvoorbeeld sneller dan het vliegtuig".
Niels van Geenhuizen praat in UVandaag over de maatregelen van zijn bedrijf
Volgens Natuur & Milieu gaat het met kleine stappen de goede kant op. Maar we zijn er nog lang niet, zegt de milieuclub in Utrecht, want zelfs Amerika doet het beter dan Nederland.

MILJOENEN HUISHOUDENS

De CO2-uitstoot voor zakelijk verkeer bedraagt naar schatting nu nog ruim 13 megaton per jaar. Dat is evenveel als de CO2-uitstoot door aardgas van meer dan 4,5 miljoen huishoudens. Overigens zal de hulp van de overheid wel nodig zijn om aan het streven van een halvering te voldoen. ,,De maatregelen vereisen grote capaciteitsverhoging in het openbaar vervoer en uitbreiding van fietsinfrastructuur'', aldus Natuur & Milieu.
De Thalys is bijvoorbeeld sneller dan het vliegtuig.
Niels van Geenhuizen - Arcadis
Onderzoek door het economisch bureau van ING wijst uit dat er in Nederland sowieso nog een hoop werk aan de winkel is om de uitstoot van CO2 in lijn met het kabinetsdoel terug te brengen tot 113 megaton in 2030. Vooral van de elektriciteitssector wordt veel gevraagd, aldus de bank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.