Omwonenden polders Rijnenburg en Reijerscop: "Er is totaal niet naar ons geluisterd"

De raadsinformatieavond stond in het teken van het mislukte overleg over de polders.
De raadsinformatieavond stond in het teken van het mislukte overleg over de polders. © RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof
UTRECHT - Waardoor is het overleg tussen politiek en omwonenden van de polders Rijnenburg en Reijerscop misgelopen? Over die vraag praten politici, bewoners en andere betrokkenen vanavond tijdens een raadsinformatiebijeenkomst.
De gemeente Utrecht wil middenin de polders langs de snelwegen A2 en A12 duurzame energie gaan opwekken. Daarbij wordt gedacht aan windturbines van meer dan 200 meter hoog. Maar de totstandkoming van de plannen gaat niet zonder slag of stoot.
Zo werd aanvankelijk een zogenoemde 'uitwerkingsgroep' in het leven geroepen die meedenkt over de totstandkoming van de plannen. Maar recent stapte een deel van de leden uit die groep uit onvrede op, waardoor het overleg in het slop raakte. De politieke partijen GroenLinks, D66, VVD en CDA besloten daarom een avond te organiseren om opnieuw met de betrokkenen in gesprek te komen.

NIET GEHOORD

Tijdens de raadsinformatiebijeenkomst uitten de overgebleven leden van de uitwerkingsgroep vooral hun onvrede over het proces. Sommigen van hen dachten nog te kunnen meebeslissen over de mogelijke komst van het windmolenpark, maar in feite praat de groep alleen mee over de invulling van het plan.
"We staan er meer voor de bühne dan dat we echt inspraak hebben gehad", zo zei Maurice Kassing namens de opgestapte leden van de uitwerkingsgroep.

SCENARIOS

Eerder deze maand werden er zes scenario's gepresenteerd voor de polders Rijnenburg en Reijerscop. Vijf van de zes scenario's spreken over windmolens. Maar omwonenden zien dat dus niet zitten. Zij startten eerder een petitie, die werd door ruim 1400 mensen getekend. Over zonne-energie zijn ze meer te spreken.
Leden van de actiegroep Buren van Rijnenburg waren ook aanwezig. Zij uitten hun onvrede over de onafhankelijke persoon die aanvankelijk werd aangesteld om de communicatie tussen de verschillende partijen in goede banen te leiden. Volgens de leden is deze persoon nauwelijks zichtbaar geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.