RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

AD test niet langer oliebollen, haring en friet

1/2
UTRECHT - Het AD stopt met de jaarlijkse testen van haring, oliebollen en friet. Vorig jaar ontstond kritiek over de keiharde recensies en mogelijke belangenverstrengeling bij de testen.

"We hebben besloten niet door te gaan met onze nationale smaaktests. Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, niet te twisten", zegt hoofdredacteur Hans Neijenhuis in de krant.

Econoom Ben Vollaard concludeerde toen†na onderzoek naar de haringtest dat deze onbetrouwbaar zou zijn, omdat panellid Aad Taal zakelijke belangen heeft bij groothandel Atlantic. De haringboeren die aangesloten zijn bij de leverancier zouden betere resultaten scoren.

JINEK

Ook kwam er veel kritiek op de AD-hoofdredacteur nadat hij zijn opwachting maakte in het programma Jinek en de discussie aanging met een oliebollenbakker die een laag cijfer en een vervelende recensie†had gekregen in de oliebollentest. "Ik zit bijna te denken: als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet zo dat je als laatste bent geŽindigd", beet hij de bakker uiteindelijk toe.

Neijenhuis bood later excuses aan voor zijn opmerking.


Bij de oliebollentest wisten de bakkers die zichzelf voor de test opgaven wel van te voren dat de keurmeesters langs zouden komen, de anderen niet. "En ook daar waren onze woorden over de bakkers die onderaan eindigden snoeihard", schrijft Nijenhuis.

LEEDVERMAAK

De hoofdredacteur geeft critici gelijk over de grievende teksten: "Ook wij vonden bij nader inzien dat we die beter anders hadden kunnen formuleren. Scherpe recensies kunnen misschien amusant zijn, maar zoals ik in december al in de krant schreef: leedvermaak is geen vermaak."

In december 2017 besloot de krant al dat de haringtest op de schop zou gaan. Nijenhuis wilde toen niet zeggen wat er zou veranderen. De krant gaat wel door met de misdaadmeter, die gebaseerd is op cijfers van de politie. Ook zal de krant incidentele tests van consumentengoederen blijven uitvoeren.

Jeroen Brokking uit IJsselstein, die vaak hoog scoorde in de oliebollentest, heeft "een dubbel gevoel" bij het verdwijnen van de AD-test.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht