Oppositie kritisch op Utrechts coalitieakkoord

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Verschillende oppositiepartijen in Utrecht hebben zich kritisch uitgelaten over het vandaag gepresenteerde coalitieakkoord. Meerdere partijen noemen het akkoord 'vaag'.
Fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de VVD vindt dat de rekening van de ambities van dit college bij de kleine man wordt gelegd. "Het is een akkoord voor en door hoger opgeleiden. De rekening van de 'groene-revolutie' wordt bij de gewone Utrechter neergelegd. De belastingen gaan omhoog en de stad gaat op slot en wordt onbereikbaar."
Het is een akkoord voor en door hoger opgeleiden. De rekening van de 'groene-revolutie' wordt bij de gewone Utrechter neergelegd
Fractievoorzitter Gilissen van de VVD
Sander van Waveren van het CDA noemt het akkoord 'extreem vaag' en is onder meer over het armoedeakkoord en de aanpassing van de parkeerrayons niet te spreken. Van Waveren: "We zien dat veel beleid wordt doorgezet, maar daarmee ook weinig duidelijkheid over de keuzes van het nieuwe college. Veel keuzes (bijvoorbeeld over woningbouwopgave en gemeentelijke organisatie en vastgoed) zijn niet onderbouwd of uitgewerkt. We zullen komende jaren moeten kijken wat er in de praktijk van terecht komt."
De Utrechtse CDA-fractie is ook verbaasd dat het sportakkoord en het armoede-akkoord maar nauwelijks waargemaakt worden, terwijl deze akkoorden tijdens de campagne door vrijwel alle partijen ondertekend zijn: "Het armoedebudget hangt van tijdelijke financiering aan elkaar en vanaf 2019 wordt er zelfs effectief 600.000 euro op bezuinigd. Dat is niet sociaal te noemen."
Vanmiddag presenteerden GroenLinks, D66 en de ChristenUnie hun akkoord, met het beleid voor de komende vier jaar. Daarin valt op dat er veel aandacht is voor duurzaamheid. Ook ligt de nadruk op het oplossen van de problemen op de overspannen woningmarkt. Er moeten snel veel duurzame woningen bij komen.
Dit college wil onder andere zo'n 40.000 woningen van het aardgas afhalen. Maar volgens de VVD komt de rekening van deze energietransitie bij de gewone man te liggen. Ook andere lasten gaan omhoog. Gillissen: "De OZB gaat omhoog en de automobilist mag twee miljoen extra ophoesten voor het parkeren in de stad. En ook de toeristenbelasting gaat omhoog."
Verder vindt ook de VVD het akkoord erg vaag, er staan nauwelijks concrete zaken in. De VVD is wel blij dat de tippelzone definitief verdwijnt. En ook is de partij blij dat er extra geld gaat naar de verkeersveiligheid in de stad.

PVDA

Ook de PvdA heeft op de plannen gereageerd. De partij zegt blij te zijn met het 'sociale akkoord', maar is ook kritisch: "We lezen echter nog te weinig over het structureel aanpakken van de tweedeling in onze stad. Het gaat goed met Utrecht maar dat succes gaat aan een grote groep Utrechters voorbij. De tweedeling tussen mensen die het goed hebben en de mensen die niet merken dat het goed gaat met de stad, is enorm en groeit nog steeds. Een vergezicht voor een diverse en echt inclusieve stad vinden we niet terug."
Inkomen mag niet bepalend zijn of je in Utrecht kan wonen, schrijft de partij. Fractievoorzitter Rick van der Zweth: "We lezen niets over een stop van de verkoop van sociale huur. We lezen niets over het inzetten van actief grondbeleid om te zorgen dat er voldoende wordt gebouwd. We lezen niets over een goede spreiding van betaalbare huur over de stad. Helaas laat de coalitie het hier liggen en blijven extreem hoge huren en woekerwinsten voor projectontwikkelaars normaal in Utrecht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.