UWV verwacht 19.000 nieuwe banen in regio Utrecht

© UWV
PROVINCIE UTRECHT - Het UWV verwacht dat er de komende twee jaar 19.000 banen bijkomen in de regio Midden-Utrecht. Volgens de uitkeringsinstantie gaat het economisch steeds beter. Het aantal banen groeit daardoor, terwijl het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering zal dalen.
Landelijk gezien steeg het aantal banen vorig jaar al met ruim 200.000. De komende twee jaar komen daar nog zo'n 318.000 banen bij waardoor het hoogste niveau ooit in Nederland gehaald zal worden: 10,5 miljoen banen.
Met de verwachtte groei voor Utrecht, zal het aantal banen in deze regio uitkomen op 510.700. Het UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen tegelijkertijd zal dalen met 23 procent.

KEERZIJDE

Het UWV wijst wel op een keerzijde van de economische groei: het zal voor werkgevers lastiger worden om vacatures te vervullen. "Veel vacatures sluiten niet aan bij de kennis en vaardigheden van werkzoekenden", zegt hoofd arbeidsmarktinformatie Rob Witjes van het UWV.
Zijn organisatie verwacht dat het aantal nieuwe vacatures dit jaar boven de miljoen zal uitkomen. Dat was vorig jaar ook al zo en toen was dat voor het eerst sinds 2008.
De banengroei zal waarschijnlijk in alle sectoren merkbaar zijn. Maar de grootste groei wordt verwacht bij uitzendbureaus en arbeidsbemiddelingsorganisaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Ook de bouw, horeca en ict groeien hard.
Bij de financiële sector, de landbouw, visserij en onder schoonmakers verdwijnen naar verwachting juist banen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.