Mega-zonneproject geopend in Montfoort

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
MONTFOORT - In Montfoort wordt vandaag het grootste zonneproject op een bedrijventerrein opgeleverd. Op bedrijvenpark IJsselveld wordt zo'n 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen in gebruik genomen.
De zonnecellen liggen op de daken van de ondernemingen en de eigenaren van de panden zijn zelf eigenaar van de installaties op hun dak. "En dat is uniek", zegt Kees Birkhoff van de coöperatie bedrijventerrein IJsselveld. "Hierdoor is het ook zo dat de stroom die daardoor wordt opgewekt rechtstreeks gebruikt wordt door de bedrijven."
Slachterij van Kooten is zo'n bedrijf. Met name op warme dagen heeft de slachterij in Montfoort veel energie nodig voor de koelinstallaties. Daardoor viel de stroom nogal eens uit. "In het verleden hadden we nogal eens last van 'piekbelasting', maar sinds we zonnepanelen hebben is dat voorbij", laat directeur Marja van Kooten weten. De zonnepanelen vangen de enorme energie behoefte op. "Hierdoor raken de machines niet meer beschadigd door een plotselinge stroomstoring. En het scheelt in de portemonnee door een lagere energierekening."
Zonnepanelen in Oudewater.
Zonnepanelen in Oudewater. © RTV Utrecht / Peter Knieriem

INVESTERING

Naast van Kooten zijn er nog elf bedrijven op IJsselveld en in Linschoten en Oudewater die meedoen met het project IJsselzon. Er wordt stroom opgewekt voor in totaal 600 huishoudens. Hoewel zonne-energie gesubsidieerd wordt, was het voor de bedrijven toch nog een behoorlijk investering. Birkhoff: "Ik had laatst iemand die had 30 Kw op z'n dak, dan moet je dus drie ton investeren. Op den duur krijg je daarvoor uiteindelijk het dubbele terug. Maar je moet dus wel 300.000 euro uit de zak trekken om dat voor elkaar te krijgen."
Uiteindelijk kreeg Birkhoff dus heel wat ondernemingen zover om te investeren. Mede doordat de coöperatie het vele papierwerk dat bij de plaatsing van zonnepanelen komt kijken voor z'n rekening nam.
Marja van Kooten van de slachterij is blij dat haar hele dak nu vol ligt. Zij ziet louter voordelen. "Het is een win-win situatie natuurlijk. Voor het milieu en voor onszelf."
Vanmiddag om 16.00 uur is de feestelijke oplevering van het zonnepanelen bij Kiremko in Montfoort.
Mega-zonneproject geopend in Montfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.