Vrijwilligers moeten Spakenburgse haven behouden

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg heeft 22 nieuwe vrijwilligers aangetrokken. Samen moeten de vrijwilligers er bij helpen om de cultuur en de schepen in de historische haven in stand te houden. De onbetaalde krachten krijgen nu een speciale opleiding aangeboden.
Het doel is om de vrijwilligers straks in te zetten in en rondom de haven. Zo zullen er schippers zijn, die met toeristen gaan varen, maar er zijn ook mensen nodig voor het onderhoud aan de botters.

LESSEN

Veel van de nieuwe vrijwilligers komen niet uit Bunschoten-Spakenburg. Daarom krijgen de nieuwelingen les over de geschiedenis van het oude vissersdorp. "We hebben eerst een stuk theorie gedaan, op de werf. We leren wat een botter is, waar hij voor gebruikt werd en waar ze de vis bewaarden", vertelt José Arbon, één van de nieuwe vrijwilligers.
José komt speciaal uit Amersfoort om de lessen te volgen. Ze vindt het heel belangrijk om de geschiedenis van de schepen levend te houden. "Ik hoop dat we met elkaar kunnen laten zien dat er ook nog oude boten varen, met heel veel werk, maar met heel veel plezier."
Vrijwilligers moeten Spakenburgse haven behouden

ZEILEN

Naast de theorie krijgen de vrijwilligers ook praktijklessen. "Dat begint met het starten van de motor en de haven uit leren varen. En dan ga je zeilen en dat is ook lastig", vertelt Jeroen Ros, één van de leraren. "Je moet het heel vaak doen en oefenen, maar het vooral ook leuk vinden."
Inmiddels hebben de vrijwilligers al behoorlijk wat lessen achter de rug. De groep is al aardig op elkaar ingespeeld. "Zeilen moet je met elkaar doen. Als het harder waait heb je elkaar echt nodig", legt Ros uit.

BEHOUD

De Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg heeft de vrijwilligers aangetrokken om de boten en de Spakenburgse cultuur te behouden. Als er meer vrijwilligers betrokken zijn bij de haven, kan er meer geld worden verdiend met bijvoorbeeld boottochtjes.
Je hebt ook mensen nodig die het leuk vinden om vies te worden
Jeroen Ros
Dat geld is nodig om de schepen in goede staat te houden. Doordat de botters erg oud en grotendeels van hout zijn, vergen ze veel onderhoud. De hoop is dan ook dat een deel van de vrijwilligers straks in de werf aan de slag gaat.
"Je hebt ook mensen nodig die het leuk vinden om vies te worden, die met een teerkwast onder een boot staan of stukken hout kunnen vervangen", vertelt Ros. "Er zijn zoveel taken die erbij horen. Je hebt ook mensen nodig die goed zijn met de motor."
Voor Jeroen Ros is het heel belangrijk dat de botters in de Spakenburgse haven behouden blijven. "Dit schip komt uit 1885, het is een heel oud ding wat gemaakt is om te werken, maar waar we nu nog plezier van hebben. Dat is heel bijzonder", legt Ros uit. En daar is José het helemaal mee eens: "Met elkaar laten we zien hoe het vroeger ging. En dat vind ik heel belangrijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.