Centraal Museum viert 130ste geboortedag Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld ontving in 1964 een eredoctoraat van de TH Delft.
Gerrit Rietveld ontving in 1964 een eredoctoraat van de TH Delft. © Nationaal Archief (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - Utrecht wordt binnenkort getrakteerd op een Rietvelddag. Op 24 juni, de 130ste geboortedag van de Utrechtse architect en meubelontwerper, organiseert het Centraal Museum door de hele stad rondleidingen, tentoonstellingen en lezingen.
Om de beroemde Utrechter te eren is het Rietveld Schröderhuis de hele dag open voor publiek. Om 9.00 en 10.00 uur worden daar kindertours gegeven. Van 11.00 tot 21.00 uur zijn er reguliere rondleidingen. Rietveld bouwde het huis in 1924 in opdracht van Truus Schröder, een binnenshuisarchitect met wie hij een relatie kreeg nadat hij van zijn eigen vrouw vervreemd was geraakt. Met Schröder werkte hij ook samen, onder meer aan de Rietveldwoningen aan de Erasmuslaan in Utrecht.
Gerrit Rietveld en Truus Schröder in Utrecht, datum onbekend.
Gerrit Rietveld en Truus Schröder in Utrecht, datum onbekend. © Wikipedia / Henk de Klerk (Bewerking door RTV Utrecht)
Ook andere Utrechtse bouwwerken van Rietveld zijn op 24 juni te bezichtigen. Het Centraal Musem adviseert bezoekers om daarvoor een speciale wandelroute te volgen.
In de Tuinzaal van het Centraal Museum worden 's middags presentaties gehouden. Zo geeft journalist Jessica van Geel een inkijkje in haar biografie over Truus Schröder. Fotograaf Arjan Bronkhorst vertelt over de foto's die hij maakte van de huizen van Rietveld en hun bewoners. In de museumtuin worden de zogenoemde Truus Tapes afgespeeld, acht uur aan interviews met de vrouw die zestig jaar in het Rietveld Schröderhuis woonde.
Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. © RTV Utrecht / Marko Faas
In het Centraal Museum zijn in diverse exposities vroege en naoorlogse werken van Rietveld te zien.
DocU: Rietveld, zijn vroege Utrechtse jaren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.