De Bilt verjaagt ratten met bestrijding en voerverbod

© ANP
BILTHOVEN - De Bilt heeft een plan gemaakt om van de ratten in Bilthoven-West af te komen. Behalve het bestrijden van het ongedierte staat ook een formeel voederverbod op het programma. Vanaf woensdag is het verboden om dieren te voeren in het gebied rond winkelcentrum Planetenbaan, op straffe van een geldboete.
In Bilthoven wordt al jaren geklaagd over ratten. De knaagdieren vreten huizen kapot en zorgen voor verzakte riolen, tuinen en straten. Ook kunnen ze besmettelijke ziektes verspreiden. In februari nog nam de gemeenteraad een motie aan die het college opriep om de overlast aan te pakken.

VOEDSEL EN BESCHUTTING

De gemeente kondigt nu maatregelen aan die de hele wijk in Bilthoven minder aantrekkelijk voor ratten moet maken. Wijkbewoners worden opgeroepen om ratten te melden, zodat een bestrijder in actie kan komen. Ook moet een campagne mensen leren waar ratten in en rond de huizen voedsel en beschutting vinden.
De beloofde ondergrondse vuilcontainers komen eerder dan beloofd en De Bilt gaat vaker afval ophalen en zwerfvuil opruimen. Ook komen openbare prullenbakken die de gemeente eerder vanwege de kosten weghaalde weer terug. Handhavers letten scherper op of mensen niet illegaal afval dumpen en of bewoners hun vuilnis wel op de goede manier aan de straat zetten.

RIOOL

Het hoofdriool in Bilthoven-West is in orde, blijkt uit een inspectie, maar in aansluitingen op de huizen zijn sporen van ratten gevonden. Ook zijn veel buizen verzakt. De gemeente onderzoekt wat er moet gebeuren om het ongedierte uit dat deel van de riolering weg te houden.
Professionele rattenbestrijders proberen de dieren met lokaas en vallen te pakken te nemen. Waar mogelijk wordt gif ingezet. Het openbaar groen wordt vrijgemaakt van plaatsen waar ratten kunnen schuilen of zelfs nestelen.

LOKAAL VOERVERBOD

Om te voorkomen dat ratten ondanks de maatregelen van de gemeente nog iets te eten vinden in Bilthoven-West wordt een lokaal verbod op het voeren van dieren ingesteld. Het gebied wordt gemarkeerd met speciale borden en loopt van de spoorlijn via de Oude Brandenburgerweg en de Plutolaan naar het Zonneplein en de P.C. Staalweg.
Wie betrapt wordt op brood strooien voor eenden kan een boete van 70 euro verwachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.