Ex-lid Hofstadgroep heeft spijt en schrijft scriptie over deradicalisering

© ANP
AMERSFOORT - Jason W., voormalig lid van de terroristische organisatie de Hofstadgroep, heeft voor het eerst sinds zijn vrijlating in 2013 een interview gegeven. In het Nieuw Israëlietisch Weekblad praat de geboren Amersfoorter over zijn radicalisering en antisemitisme, meldt de NOS.
Jason W. gooide in 2004 een handgranaat naar leden van een arrestatieteam die een woning in het Haagse Laakkwartier binnenvielen. Vier agenten raakten gewond. W. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar voor deelname aan een terroristische organisatie en poging tot moord. In 2013 kwam hij weer vrij.
Ik ben me schuldig gaan voelen.
Jason W.

SCRIPTIE

W. erkent tegenover het weekblad dat hij extremistische ideeën had, maar zegt dat hij daar nu afstand van heeft gedaan. Hij schreef een masterscriptie aan de Universiteit Leiden over islamitische radicalisering en deradicalisering. "Ik ben heel radicaal geweest en als radicaal moslim ben je heel erg antisemitisch. Naarmate ik meer en meer deradicaliseerde, ben ik me daar schuldig over gaan voelen."
Jason W. heeft zijn scriptie opgedragen aan zijn broer Jermaine. Die was ook lid van de Hofstadgroep en sloot zich later aan bij IS in Syrië. In 2015 kwam Jermaine om het leven in Raqqa.

NAAR BUITEN TREDEN

W. had het Nieuw Israëlietisch Weekblad zelf benaderd voor het interview. Hij zegt "stapje voor stapje naar buiten te willen treden".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.