NRC: deelnemers 'Vier Handen op één Buik' voelen zich misleid

© NPO / BNNVARA
PROVINCIE UTRECHT - Deelnemers van het televisieprogramma Vier Handen op één Buik voelen zich misleid door de programmamakers. Dat schrijft NRC. De krant sprak met verschillende oud-deelnemers, onder wie Michelle uit Zeist.
Zij is 18 jaar oud en 29 weken zwanger van haar eerste kindje als de camera's beginnen te draaien. "We konden het geld en de hulp zo goed gebruiken", zegt Michelle. Uiteindelijk kan heel Nederland zien hoe haar kind uit huis geplaatst wordt. Mocht ze het overdoen, dan zou ze nooit aan het programma begonnen zijn, zegt ze tegen NRC.

VIER HANDEN OP EEN BUIK

In het televisieprogramma van BNNVARA helpen bekende moeders verschillende toekomstige tienermoeders tijdens en na de zwangerschap. In het geval van Michelle komt presentatrice Patty Brard op bezoek.
Ik had hulp nodig. Het maakte me niet uit hoe of van wie
Michelle
Michelle kwam een oproep van het tv-programma tegen op Facebook. 'BNN gaat je helpen', stond er. Ze besluit een e-mail te sturen. "Ik had hulp nodig. Het maakte me niet uit hoe of van wie."

CONTRACT

In de praktijk valt de hoeveelheid structurele hulp tegen, zeggen verschillende deelnemers tegen de krant. "Ze komen niet om te helpen. Ze willen vooral laten zien wat er verkeerd gaat", zegt een van hen.
Door een contract dat alle tienermoeders moeten tekenen, geven ze wel veel rechten weg. Ze worden voor en na de bevalling gefilmd, en soms ook tijdens. Ook op pijnlijk momenten, zoals wanneer de uitslag van een dna-test bekend wordt gemaakt, blijven de camera's draaien.
Als Michelle haar kindje uit huis geplaatst wordt, wil ze eigenlijk geen camera's meer zien. Maar door het contract voelt ze zich toch onder druk gezet. "Ze bleven appen, mailen en bellen." Stoppen blijkt ook geen optie meer, want 'zonder aantoonbare reden van overmacht', staat daar een boete van vijfduizend euro op.

BNNVARA VERDEDIGT ZICH

BNNVARA laat de NOS weten het te betreuren dat enkele stellen negatief terugkijken op hun deelname aan het programma. "BNNVARA komt in dit artikel als omroep erg zakelijk en weinig invoelend over, terwijl dit programma en deelnemers daaraan ons zeer aan het hart gaan", laat de omroep weten.
"Juist omdat we ons bewust zijn van de kwetsbaarheid van deze meiden met wie we het programma maken, vinden we het belangrijk te benadrukken dat dit programma integer en met zorg gemaakt wordt." De omroep laat NRC weten dat het programma continu geëvalueerd wordt en dat er "accuraat wordt ingespeeld" op reacties en ervaringen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.