RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ook rechter verbiedt barbecue bij moskee Utrecht

1/2
UTRECHT - Anti-islambeweging Pegidamagvanavond niet barbecuen bij een moskee in Utrecht. De groep heeft plannen om bij diverse moskeen in het land varkensvlees te roosteren en vocht een verbod van de gemeente Utrecht aan in een kort geding.

Pegida heeft aangegeven vanavond niet van het recht op demonstreren gebruik te maken, omdat ze geen heil zien in de aangewezen locatie op de busbaan.De organisatie overweegt nu acties bij moskeen in de wijken Zuilen en Overvecht. Wanneer is nog niet bekend.

"We hebben het recht om vanavond op de busbaan te gaan staan", zei een woordvoerder eerder vandaag nogtegen RTV Utrecht. "En als we niet komen, dan staan ze daar", voegde hij toe, kennelijk duidend op de politieinzet die voor de demonstratie is gereserveerd.

Een woordvoerder van Pegida liet eerder weten dat de demonstratie in Utrecht ongeacht het vonnis van de rechter door zou gaan.

Pegida reageert op het barbecue-verbod.


ONVERANTWOORD
Burgemeester Jan van Zanen overlegde met politie en justitie over het voornemen om bij de Ulu-moskeete gaan staanen besloot toen dat het onverantwoord was. Ook een poging om de barbecue naar de Sayidina Ibrahim-moskee in Kanaleneiland te verplaatsen kan wat hem betreft niet door de beugel.

De kans dat het fout gaat is groot en op deze locatie is dat onbeheersbaar."
Politie Utrecht

De politie is bang dat de actie van Pegida een provocatie is die uit de hand zal lopen. "Het is wel Kanaleneiland waar we het over hebben",legde een veiligheidsspecialist van de politie vanmiddag in de rechtszaal uit. "En het is wel ramadan. We kunnen de veiligheid gewoon niet garanderen. De kans dat het fout gaat is groot en op deze locatie is dat onbeheersbaar."

OPEN VUUR
Volgens de gemeente mag Pegida wel op een busbaan in de buurt van de moskee in Lombok verzamelen voor een demonstratie, maar barbecues en vlees meenemen is verboden. De gemeente zegt onder meer dat open vuur niet is toegestaan. Pegida werpt tegen dat ze een elektrische barbecue heeft en dat de twee partijen elkaar niet kunnen zien als de actie op de busbaan moet worden gevoerd.


Pegida redeneert dat er feitelijk een 'no-gozone' in Utrecht is voor mensen die tegen de islam zijn en spande daarom een kort geding aan tegen de gemeente Utrecht. De rechter oordeelt echter dat de vrees voor onbeheersbare wanorderlijkheden terecht is en dat de actievoerders naar de alternatieve locatie op de busbaan kunnen uitwijken.

De rechter stond overigens niet toe dat de gemeente Utrecht bij het kort geding geheime stukken inbracht. Pegida stond erop dat alles openbaar zou worden behandeld.

VARKENSVLEES
Het is volgens de religieuze regels van de islam voor moslims niet toegestaan om varkensvlees te eten. Pegida wil dat vlees tijdens de vastenmaandramadandemonstratief roosterenvoor moskees in vijf gemeenten.

In Arnhem, Gouda en Utrecht is de groep niet welkom op de plek die Pegida had uitgekozen. In Rotterdam mag de beweging donderdag wel voor de Laleli-moskee gaan staan. Den Haag heeft nog geen beslissing genomen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -