'Handdoekjesbeleid' in universiteitsbieb, studenten willen voorrang tijdens tentamens

Studenten in de rij, vlak voor de opening van de bibliotheek vanmorgen.
Studenten in de rij, vlak voor de opening van de bibliotheek vanmorgen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - De universiteitsbibliotheken op de Uithof en de Drift in Utrecht moeten vier keer per jaar voor studenten van de UU gereserveerd worden. Daarvoor pleit de U-raad, na klachten over een tekort aan studieplaatsen. Door zo'n maatregel zou mogelijk veertig procent van de bezette studieplekken vrijkomen.
"Rond de tentamentijd is het stressen", zegt studente Nederlands Nikki maandagmorgen terwijl ze wacht tot de glazen deuren naar de studieruimte aan de Drift opengaat. Ze heeft rode wangen van het fietsen. "Ja, je moet op tijd zijn om een goede plek te kunnen bemachtigen."

DWAZE DAGEN

Het is nog voor 8.00 uur en de entree loopt al aardig vol met studenten. Nikki is de eerste, maar zeker niet de enige die er vroeg bij is vandaag. "Er zijn meer studenten dan plekken", zegt ze. "Rond tien voor acht staat de rij meestal tot de trap. Dan wordt iedereen gespannen en als de bewakers de deuren openen gaat het hier net als bij de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf."
In totaal telt de universiteit zo'n 6.000 studieplekken en de plaatsen in de bibliotheken zijn daarvan het populairst. De UU zag het aantal bibliotheekbezoekers tussen 2012 en 2017 stijgen van 1,4 miljoen tot 1,8 miljoen per jaar. Om de groei op te vangen is het aantal studieplaatsen daar uitgebreid tot 1500 en zijn de openingstijden verruimd. Toch grijpen vooral in de tentamenperiode nog veel studenten naast een stoeltje.
Studenten hangen hun jas op en dan zie je ze twee uur lang niet meer terug; een soort handdoekjesbeleid
Nikki - student Nederlands
Volgens Nikki is er inmiddels een gewoonte ontstaan waarbij mensen snel een plaatsje reserveren, ongeveer zoals dat bij hotelzwembaden gebeurt. "Je ziet het vooral op de populaire leerplekken tussen de boekenkasten waar je rustig alleen kunt zitten. Studenten komen 's ochtends aan, hangen hun jas over de stoel en dan zie je ze een of twee uur lang niet meer terug. Een soort handdoekjesbeleid, maar dan in een universiteitsbibliotheek."

EIGEN STUDENTEN VOORRANG

De U-raad, een medezeggenschapsorgaan van medewerkers en studenten van de universiteit, wil dat de universiteit rond de vier tentamenperiodes controleert wie er binnenkomt. Op die manier kan de UU haar eigen studenten voorrang geven. Uit een gebruikersonderzoek waarvan de uitkomsten binnenkort worden gepubliceerd zou namelijk blijken dat ongeveer veertig procent van de bezoekers niet aan de UU verbonden is.
Het gaat dan om leerlingen van de Hogeschool Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten, mbo'ers en scholieren van middelbare scholen. Het universiteitsbestuur vindt dat de verhouding tot bezoekers uit de eigen gemeenschap in balans moet blijven, maar noemt de openstelling voor externe bezoekers ook een groot goed.
Als de resultaten van het gebruiksonderzoek bekend worden presenteert de universiteit ook de oplossingen die ze zelf in gedachten heeft om het ruimtetekort in de bibliotheken op te lossen. Tot dan verwijst ze studenten naar de overige locaties waar studenten aan hun tentamens en scripties kunnen werken.
7.40u - Radio M Utrecht in de drukke universiteitsbibliotheek
8.40u - Radio M Utrecht in de drukke universiteitsbibliotheek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.