Politieke partijen in Amersfoort zijn er bijna uit

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Amersfoort verwacht volgende week vrijdag een nieuwe coalitie te presenteren. Ook worden dan de wethouderskandidaten bekend gemaakt, zo laat formateur Victor Molkenboer weten.
Volgens Molkenboer verloopt het formatieproces "voorspoedig". In het nieuwe Amersfoortse college zitten de VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie. De partijen praten de komende dagen nog verder over de financiën van de stad. Ook is de verdeling van de wethoudersportefeuilles nog onderwerp van gesprek.

VEEL WETHOUDERS

Amersfoort wil dit keer zeven wethouders aanstellen; twee meer dan nu. De gemeente heeft daarmee (met de gemeente Utrecht) de meeste wethouders van de provincie. Toch vindt de coalitie dit te verdedigen: "Er ligt een groot aantal complexe opgaven voor de komende jaren. Die hebben vooral te maken met de groei en verduurzaming van de stad. Daarnaast wil deze coalitie meer in de stad zijn en in regionale en landelijke bestuurlijke netwerken deelnemen. Verder is in de afgelopen jaren gebleken dat de werkdruk in het college hoog is", aldus Molkenboer.

ONACCEPTABEL

Oppositiepartij Amersfoort2014 vindt een zevende wethouder onacceptabel, meldt de partij in een reactie. Dat er een zesde wethouder bij moet komen vanwege extra werkzaamheden, snapt de partij wel, maar de zevende wethouder "moet er alleen komen om de partijen met zes zetels evenveel wethouders te geven". Drie coalitiepartijen met zes zetels krijgen naar verwachting twee wethouders. Voor de ChristenUnie is er dan een.
Amersfoort2014 zal op 12 juni een motie indienen waarin de gemeenteraad de nieuwe coalitie de opdracht geeft om maximaal zes wethouders aan te stellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.