Historische Hollandse Waterlinie in 360-graden-foto's

© RTV Utrecht / Jelle van der Kooij
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Het kostte hem de nodige vrije uurtjes, maar het resultaat is er ook naar. Fotograaf Wiebe de Jager heeft straks alle locaties van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in beeld vastgelegd. De beelden zijn gemaakt met behulp van een drone en laten de waterlinie daardoor van bovenaf zien.
De foto's zijn vanuit de lucht gemaakt waardoor een goed beeld kan worden gekregen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En dat is volgens Wiebe de Jager een goede manier om mensen wegwijs te maken met de Nieuwe Hollandse Waterlinie: "Weinig mensen weten wat de waterlinie is en waar de locaties liggen. Heel veel van die forten liggen verscholen."

GROOT GEHEIM

Dat de Waterlinie verscholen ligt, is volgens Chris Will zo gek nog niet. "De waterlinie was een groot geheim. Het was het geheime wapen van Nederland." Chris Will schreef een boek over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is als adviseur betrokken bij het kenniscentrum Waterlinies. "Het feit dat een heel land zijn hoofddefensie baseert op onderwaterzettingen, daar zijn geen voorbeelden van in de wereld."
Hoewel de Nieuwe Hollandse Waterlinie nooit actief gebruikt hoefde te worden, schrok het de vijand wel degelijk af. "In een Duits spionagerapport uit 1908 wordt gezegd dat de Hollandse Waterlinie een 'onoverkomelijke hindernis' is. Op de manier heeft hij wel gewerkt: afschrikwekkend."
Voor Wiebe de Jager was het project een ontdekkingstocht in eigen land. "Toen ik aan het project begon wist ik niet zo goed wat ik ging aantreffen. Ik ben aangenaam verrast door het landschap en ook de historische feiten waar je tegenaan loopt. Je snapt dan ineens waarom de wijk Lunetten zo heet; omdat er in de buurt vier lunetten verscholen liggen. Die context begrijp ik nu veel beter."

WERELDERFGOED

De vijfentachtig kilometer lange verdedigingslinie wordt volgend jaar in Parijs aangedragen bij UNESCO, waarmee de waterlinie zich kandidaat stelt voor de Werelderfgoedlijst. In de loop van volgend jaar beslist UNESCO of Nederland een Werelderfgoed rijker is.
360-graden-foto's van Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.