Gemeenten willen vuurwerkverbod alleen landelijk regelen

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten willen alleen een vuurwerkverbod als dat landelijk ingevoerd wordt. Alleen dan is het effectief, schrijft de koepelorganisatie van de gemeenten, de VNG, in een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.
In de coalitie ligt een plan op tafel om gemeenten de mogelijkheid te geven om zelf te bepalen of er binnen de gemeentegrenzen een verbod komt op vuurpijlen en rotjes. Nu kunnen ze alleen vuurwerkvrije zones aanwijzen. De VNG vindt dat voorstel niet effectief. Het zou tot een ongewenst waterbedeffect kunnen leiden, omdat mensen in de ene gemeente wel mogen knallen en in de andere niet.
Volgens de VNG wordt er binnen de gemeenten verschillend gedacht over de aanpak van vuurwerkoverlast. Vooral de grote steden steunen een landelijk vuurwerkverbod. Kleinere gemeenten hebben over het algemeen minder problemen met vuurwerk en zien weinig in een verbod.
Amersfoort laat nu weten dat ze "het gesprek over een verbod nog niet gevoerd hebben". Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater vindt dat een landelijk vuurwerkverbod nu nog "te vroeg" komt. "Landelijke afspraken over hetzelfde handhavingsaanpak in vuurwerkvrije zones lijkt me een goede stap", zegt hij in een reactie.
Utrecht zei eerder al dat de discussie landelijk gevoerd moet worden. Na het zomerreces zal de raad een nieuw voorstel ontvangen met betrekking tot vuurwerkvrije zones. Ook meldt een woordvoerder van de gemeente dat een mogelijk verbod op consumentenvuurwerk "alleen effectief kan zijn als dat landelijk wordt ingevoerd. Anders ontstaat onduidelijkheid over de regels die gelden voor het afsteken van vuurwerk, ook voor een slagvaardige handhaving."
Afgelopen jaarwisseling waren er in de regio elf gemeenten die vuurwerkvrije zones aangewezen hadden. Het aantal plekken waar geen vuurwerk mag worden afgestokken neemt daarmee elk jaar toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.