Baarn zamelt poepluiers voortaan apart in

Wethouder Mariska de Koning verrichtte vanmorgen de openingshandeling. Rechts initiatiefnemer Arend-Jan Majoor.
Wethouder Mariska de Koning verrichtte vanmorgen de openingshandeling. Rechts initiatiefnemer Arend-Jan Majoor. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
BAARN - Luiers en incontinentiemateriaal uit Baarn wordt voortaan gerecycled. Wethouder Mariska de Koning stelde vanmorgen twaalf inzamelpunten met speciale luierkliko's in gebruik. Het idee voor de containers kwam van een inwoner.
Arend-Jan Majoor zette zich twee jaar geleden in voor het scheiden van luiers van het overige vuilnis. "Het gaat niet goed met de aarde", zegt hij. "We gooien al ons vuilnis maar weg en dat wordt gestort of verbrand. Je kunt zelf wel afval scheiden, maar het mooie is dat nu tweehonderd tot driehonderd gezinnen in Baarn daar ook aan mee kunnen doen. Dat krijgt impact."

RESTAFVAL

Door de poepluiers apart in te zamelen raakt de grijze kliko voor restafval in Baarn minder snel vol en bovendien wil de gemeente die bak nog maar eens per vier weken legen. Afgelopen najaar voerde buurgemeente Soest op voorspraak van Majoor de luiercontainers in. Nu heeft ook zijn eigen gemeente het plan omarmd.
De nieuwe luierkliko's in Baarn.
De nieuwe luierkliko's in Baarn. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
Voor wethouder Mariska de Koning kwam het initiatief van Majoor precies op het juiste moment. "We waren net bezig ons afvalbeleid te veranderen", zegt ze. "We willen steeds minder restafval en steeds meer herbruikbare producten. Voor luiers en incontinentiemateriaal zochten we nog een oplossing dus de timing was perfect."

BIOMASSA EN KUNSTMEST

De Baarnse luiers en billendoekjes gaan naar een bedrijf in Weurt dat ze door verhitting met stoom reinigt. Dat proces doodt ziektekiemen, breekt medicijnresten af en levert uiteindelijk groen gas, biomassa voor groene stroom, kunstmest en plastic op.
Arend-Jan Majoor kwam twee jaar geleden met het plan om luiers apart in te zamelen.
De kliko's staan verspreid over Baarn, vooral op locaties waar ouders met jonge kinderen komen. Daar zijn ook gratis inzamelzakken af te halen.

INZAMELPUNTEN

- Centrum voor Jeugd en Gezin, Koningsweg
- De Buitenpeuter, Eemborg
- Kinderdagverblijf de Lage Weide, Eemborg
- Kinderdagverblijf het Boshuis, Zandheuvelweg
- Kinderdagverblijf Twinkel, De Oude Werf
- Peuterspeelzaal Hummelhonk, De Oude Werf
- Kinderopvang De Kleine Stad, Maatkampweg
- Kinderopvang Kids voor kinderen, Oud-Eemnesserweg
- Kringloopcentrum Baarn, Tolweg
- Peuterspeelzaal Dribbel, Vondellaan
- Recyclingstation Baarn, Oude Amsterdamsestraatweg
- Sportcentrum De Trits, Goeman Borgesiuslaan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.