RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wachten op witte rook in Amersfoort, Bunnik, De Bilt en Oudewater

PROVINCIE UTRECHT - TweeŽnhalve maand na de gemeenteraadsverkiezingen is in 21 van de 25†gemeentes waar in Utrecht werd gestemd een coalitie bekend.†In vier†plaatsen wordt nog driftig dooronderhandeld: Amersfoort, Bunnik, De Bilt en Oudewater konden nog geen definitieve coalitie presenteren. Waarom niet? RTV Utrecht zocht het uit.

AMERSFOORT
Van de vier gemeentes is Amersfoort het dichtst bij een coalitie. VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie maakten daar gisteren bekend volgende week een coalitie te willen presenteren. De partijen gaan zeven wethouders aanstellen, twee meer dan nu, vanwege de complexe opgaven die er liggen en om de werkdruk te verlagen.

De coalitie in Amersfoort begint met tegenwind: oppositiepartij Amersfoort2014 vond het aanstellen van een zevende wethouder maar onzin. De extra wethouder zou er alleen zijn gekomen om alle vier de coalitiepartijen tevreden te stellen.

BUNNIK
In tegenstelling tot de mensen in Amersfoort moeten inwoners van Bunnik nog wat geduld hebben. Ondanks dat er maar drie partijen in de raad zitten, lukt het formeren van een coalitie vooralsnog niet.

Vorige week vrijdag stapte het CDA uit formatiegesprekken met De Liberalen. Aanleiding was onder meer een uitspraak van wethouder Eijbersen van De Liberalen over plannen voor een nieuw intercitystation in de gemeente: "Ik vind het knettergaaf dat ook Bunnik genoemd wordt in deze plannen." Met die uitspraak zou de wethouder volgens het CDA voor zijn beurt hebben gesproken. Ook konden de christen-democraten zich niet vinden in de manier waarop De Liberalen besturen.

Wij hebben het idee dat hij op deze manier een standpunt verkondigt en ons min of meer voor het blok zet."
Leny Visser, CDA Bunnik

De Liberalen gaan nu verder praten met P21. Ton Hoitink (De Liberalen): "Bovendien zijn er natuurlijk niet zo heel veel mogelijkheden meer nu de onderhandelingen tussen P21 en het CDA, en tussen CDA en De Liberalen zijn mislukt. Dan blijft er eigenlijk maar ťťn smaak over en dat is een samenwerkingsverband tussen P21 en De Liberalen. En daar gaan we over praten." De onderhandelingen tussen de twee partijen moeten dus nog officieel beginnen.

DE BILT
Ook in De Bilt wordt al meer dan twee maanden gezocht naar een combinatie van partijen die samen de gemeente kunnen leiden. De VVD kwam in de gemeente als winnaar uit de bus, maar een coalitie tussen die partij, GroenLinks, CDA en PvdA maakte volgens informateur Eric Balemans weinig kans. De informateur adviseerde GroenLinks, CDA, D66 en Beter De Bilt om het samen te proberen. Later werd bij die gesprekken ook de VVD uitgenodigd. Sindsdien werd er druk onderhandeld.

Pijnpunt in de laatste ronde onderhandelingen was of twee huidige wethouders, Hans Mieras van D66 en Ebbe Rost van Tonninge van Beter De Bilt, hun baan zouden behouden in de nieuwe coalitie. D66 en Beter de Bilt wilden dat. Maar hun onderhandelingspartners wilden dat niet, aldus verslaggever Peter Huting. "Dat maakte de onderhandelingen heel lastig. Maar recent hebben zij allebei aangegeven geen wethouder te willen worden in het nieuwe college. Daardoor kunnen de onderhandeling nu weer verder."

De aankondiging van Hans Mieras dat hij niet door wilde als wethouder van D66 ging overigens niet ongemerkt voorbij. In het persbericht waarin hij meldde te willen stoppen als wethouder, bekritiseerde hij de manier waarop er in de raad politiek werd bedreven: "Ik merk ook aan mezelf dat ik me de laatste tijd steeds vaker erger aan de manier waarop we in de Biltse politiek met elkaar omgaan. Die irritatie is gevaarlijk. Ik ben bang dat als ik nog vier jaar doorwerk met deze ergernissen in mijn rugzak, dat ik dan onderdeel van het probleem word."

OUDEWATER
In Oudewater wordt nog onderhandeld maar is de witte rook in zicht. Een maand geleden werd het CDA buitenspel gezet door VVDenD66.†Die beslissing was opmerkelijk, want het CDA won twee zetels bij de verkiezingen en werd de grootste partij van Oudewater. Toch wilde VVDenD66 proberen zonder de zes zetels van het CDA een coalitie te vormen en ging de partij praten met De Onafhankelijken en ChristenUnie-SGP.

Laatste nieuws was dat de partijen hoopten op 12 juli een coalitieakoord te presenteren. Daarvoor is een duidelijke procedure afgesproken en is Maarten Divendal, burgemeester van De Ronde Venen, benoemd als procesbegeleider.

NIET ROND
Amersfoort - Verwacht 15 juni een nieuwe coalitie te presenteren.
Bunnik - Onderhandelingen bezig tussen De Liberalen en P21.
De Bilt - Onderhandelingen bezig tussen GroenLinks, D66, CDA, Beter De Bilt en VVD.
Oudewater - Onderhandelingen bezig tussen VVDenD66, De Onafhankelijken en ChristenUnie/SGP.

WEL ROND
Baarn - VVD, D66, CDA en ChristenUnie/SGP.
Bunschoten - ChristenUnie en VVD.
De Ronde Venen - CDA, VVD, D66 en Seniorenpartij.
Eemnes - Dorpsbelang en PvdA.
Houten - CDA, GroenLinks, VVD, ChristenUnie.
IJsselstein - Lokale Democraten IJsselstein en VVD.
Leusden - CDA, VVD en PvdA-Groenlinks.
Lopik - VVD en CDA.
Montfoort - VVD Montfoort, Progressief Akkoord en Inwonersbelangen Montfoort-Linschoten.
Nieuwegein - VVD, PvdA, GroenLinks, CDA en Lokale Vernieuwing.
Renswoude - ChristenUnie, VVD, Dorpsbelangen Renswoude.
Rhenen - SGP, PCR, ChristenUnie en D66 .
Soest - Gemeentebelangen Groen Soest, VVD, D66 en CU/SGP.
Stichtse Vecht - VVD, Lokaal Liberaal, GroenLinks en CDA.
Utrecht - GroenLinks, D66 en ChristenUnie.
Utrechtse Heuvelrug - VVD, OPEN, CDA en SGP.
Veenendaal - ChristenUnie, VVD, SGP en ProVeenendaal.
Wijk bij Duurstede - VVD, GroenLinks en PCG.
Woerden - CDA, Lijst Van der Does, CU-SGP en D66.
Woudenberg - Gemeentebelangen Woudenberg, ChristenUnie en VVD.
Zeist - VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP (in 'inwonersakkoord' met rest van raad).


GEEN VERKIEZINGEN
In Vianen blijft het huidige gemeentebestuur nog even zitten. De gemeente fuseert volgend jaar met Zederik en Leerdam tot de nieuwe Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. De verkiezingen zijn daar op 21 november.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -