RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Universiteit Utrecht onderzoekt effecten van bewegingsapp

1/2
UTRECHT - De Universiteit Utrecht onderzoekt of mensen fitter kunnen worden door gebruik van een app op de telefoon. Het spelletje moet je uitdagen om de trap te nemen in plaats van de lift, of met de fiets naar het werk te gaan, in plaats van met de auto.

Fitter worden met een app van de Universiteit Utrecht


Het spel geeft punten voor gezonde acties en daagt gebruikers uit meer te bewegen, zegt bewegingswetenschapper Monique Simons."We weten wel dat bewegen goed voor ons is, maar om het ook echt te doen, is soms nog lastig. We willen kijken of we met dit soort gamestrategiŽn†mensen kunnen verleiden meer te bewegen."

GAMEBUS
De Gamebus, zoals het spel heet,†is eenvoudig te gebruiken. Je selecteert een locatie in de app en als je daar aankomt maak je een selfie als bewijs. Zo kun je bijvoorbeeld punten krijgen als je de trappen bij het Stadskantoor beklimt of een ommetje maakt in het Wilhelminapark. Uiteindelijk moet het ook de bedoeling zijn om je scores te vergelijken. Je kunt dan "spelen" tegen vrienden, buren, bekenden of familie.

"We weten dat games kunnen helpen gedrag op een positieve manier te veranderen", zegt Simons. "Spellen als PokťmonGo zijn heel populair en mensen gaan er gerust een extra rondje voor lopen. We weten al heel lang dat beloningen kunnen helpen. Dit spel geeft heel directe feedback. Je krijgt direct punten als je een uitdaging hebt voltooid."

OUDEREN
Het spel is nog wel in ontwikkeling en volgens oprichter Pieter van Gorp moet er bijvoorbeeld nog worden gekeken hoeveel punten iets waard is en of mensen alleen tegen elkaar kunnen spelen of ook in groepen. Duidelijk is wel dat de Gamebus vooral mensen van de bank moet krijgen die nu weinig bewegen. "We richten ons ook specifiek op ouderen", zegt Simons. "We willen met name kijken hoe we deze groep kunnen bereiken met nieuwe technologiŽn".

Wie mee wil doen met het onderzoek en de app kan zich aanmelden via de (Engelstalige) site healthgoal.eu.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -