Instellingen

Koningin komt Prinses Máxima Centrum Utrecht openen

© ANP
UTRECHT - Koningin Máxima opent vanmiddag het naar haar vernoemde Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het centrum verenigt onderzoek en zorg in de hoop meer kinderen met kanker te kunnen genezen.
De populaire dj's Sunnery James en Ryan Marciano worden ambassadeur van het ziekenhuis. Ze zijn bij de opening van het Máxima Centrum en zullen patiëntjes en hun familie ontmoeten. Ook zangeres Maan komt optreden. Het Prinses Máxima Centrum is vorige maand al in gebruik genomen.

KINDERKANKER

Ieder jaar krijgen bijna zeshonderd kinderen in Nederland kanker en sommige vormen van kinderkanker komen maar een keer of vijf per jaar voor. Een op de vier patiëntjes bezwijkt aan de ziekte.
Plannen voor één nationaal kinderoncologisch centrum ontstonden al meer dan tien jaar geleden, onder meer bij ouders van kinderen met kanker. Tot nu toe werkten onderzoekers en behandelaars in zeven verschillende universitaire ziekenhuizen verspreid over Nederland. Door het werk te bundelen in het midden van het land wordt kennis en ervaring minder versnipperd. Bovendien levert het financiële voordelen op.
OUDER-KINDKAMERS
Het gebouw is ontworpen in nauw overleg met ouders en de patiëntjes zelf. In het gebouw zijn bijvoorbeeld zogenoemde ouder-kindkamers, waardoor vaders en moeders - of broertjes en zusjes - langer bij hun zieke kind kunnen blijven.
Ook worden patiëntjes uitgenodigd om uit hun kamers te komen. Ze kunnen dan in de gang andere kinderen ontmoeten en bijvoorbeeld samen computerspelletjes te doen. Ook is er een ruimte waar patiëntjes leren hoe hun lichaam werkt en wat bepaalde medische behandelingen inhouden.

DOCUMENTAIRE

Verslaggeefster Caroline Geijsman heeft een documentaire over het Prinses Máxima Centrum gemaakt. RTV Utrecht zendt die zaterdag vanaf 7.15 uur ieder uur uit. Eerder maakte ze een serie tv-reportages over het nieuwe centrum. Hier vind je aflevering 1, 2, 3, 4 en 5.
Verslaggever Caroline Geijsman over het nieuwe Prinses Máxima Centrum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.