Waarom het goed gaat met de Utrechtse kikker

De meerkikker, een van de groene kikkers.
De meerkikker, een van de groene kikkers. © Ravon
PROVINCIE UTRECHT - Als je nog laat op bent of vroeg wakker, dan heb je zo vast al gehoord: kwakende kikkers. Ze zijn al vroeg in het jaar enorm actief in de provincie Utrecht. We spraken boswachter Tim van den Broek van Natuurmonumenten.
- Waarom horen we zoveel kikkers kwaken?
"We hebben het over groene kikkers. Dat zijn amfibieën, koudbloedige dieren dus. Hoe hoger de temperatuur, hoe actiever ze zijn. Mei is het voorplantingsseizoen en als het dan warm is gaan ze helemaal los."
Met het harde gekwaak zeggen ze: kijk mij hier eens zitten. Vrouwtjes kom maar hierheen, ik ben klaar om te paren.
Boswachter Tim van den Broek
- Waarom kwaken ze 's nachts als je wil slapen?
"Nou, je hoort ze ook overdag hoor, maar het klopt dat het 's avonds harder wordt. En de piek ligt 's nachts, vooral als het vochtig is en de temperatuur nog hoog is. Met het harde gekwaak zeggen ze: kijk mij hier eens zitten. Vrouwtjes kom maar hierheen, ik ben klaar om te paren."
(Tekst gaat hieronder verder)
- Het lijkt soms wel of ze met honderden bij elkaar zitten. Klopt dat?
"Als je een groot gebied hebt met veel water, kan er per strekkende meter een kikker zitten. Dus honderden kikkers bij elkaar is zeker mogelijk."
- Wordt het een succesvol kikkerjaar?
"Dat zou kunnen. Amfibieën kunnen, net als insecten, fluctuaties hebben in aantallen per jaar. Maar door de hoge temperatuur en het vele water zou je kunnen zeggen dat het een succesvol kikkerjaar is, maar het hangt er ook vanaf hoeveel kikkertjes uiteindelijk aan land komen."
- We hebben het nu over groene kikkers. Zijn er nog andere kikkers, waarvan je zegt: ik hoop dat we die meer gaan horen?  
"De heilige graal onder de kikkers is de boomkikker. Dat is een heel mooi groen kikkertje met zuignapjes enzo. Maar die komt niet in Utrecht voor. Die zie je alleen in het oosten van het land."
- Wat kunnen we doen om het leven van de kikkers beter te maken?
"Over het algemeen gaat het de laatste decennia goed met de groene kikkers in Nederland. De waterkwaliteit is verbeterd. Dat zie je ook aan het aantal libellen. Maar in landelijke gebieden waar met bestrijdingsmiddelen en meststoffen wordt gewerkt, hebben ze het moeilijker. Verder zou ik adviseren om geen vissen in je vijver te nemen als je kikkers wil, want vissen eten de kikkervisjes op."
Beluister hier het hele interview:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.