'Utrecht moet Nieuw-Amsterdam worden'

Utrecht, binnenkort wellicht Nieuw-Amsterdam stadsdeel Oost.
Utrecht, binnenkort wellicht Nieuw-Amsterdam stadsdeel Oost. © Bas Czerwinski, ANP
UTRECHT - Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten samengaan in één grote Randstad-metropool. Dat is goed voor de economie en zo kunnen we in de toekomst blijven concurreren met andere regio's.
Dat zegt de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Dat bedrijf heeft een rapport geschreven over de toekomst van de Randstad-regio. Dat wordt vandaag aangeboden aan Jan van Zanen, die naast burgemeester van Utrecht ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is.
Als de vier grootste steden van Nederland worden samengevoegd, bestaat de nieuwe megastad uit 7 miljoen inwoners. Nieuw-Amsterdam is de voorlopige werktitel. Mogelijk moet ook Eindhoven erbij worden gevoegd, vooral vanwege de High Tech Campus daar.

KNELPUNTEN

Volgens topman Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield lopen we met de huidige indeling tegen een aantal knelpunten op. "In de toekomst zal het minder gaan over landen en historische stadsgrenzen, maar veel meer over economische regio's", zegt hij tegen radiozender BNR.
"Ik denk dat we in Nederland heel veel kansen laten liggen. We willen vasthouden aan wat we hebben. Laten we groeien. Nederland moet een plek zijn waar bedrijven willen zitten, waar dromen waargemaakt kunnen worden."
In het rapport staat dat als de plannen voor Nieuw-Amsterdam worden doorgevoerd, de regio aantrekkelijker wordt dan steden als Parijs en Londen.

HETZELFDE BELEID

Er zou dan één bestuur moeten komen voor de hele Randstad. Volgens Lokerse is het bijvoorbeeld niet goed voor zaken zoals de woningmarkt dat momenteel vier steden verschillend beleid voeren. De vastgoedkenner is niet bang dat de Utrechtse identiteit verloren zal gaan. "Juist als je het goed bestuurt en regie voert, kan je die eigen identiteit houden."
Burgemeester Van Zanen heeft nog niet gereageerd op de plannen. Arthur Kocken van de VVD in de Provinciale Staten vindt het een 'beperkte visie', laat hij op Twitter weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.