"Explosie" van eikenprocessierupsen, honderden lintjes in Kromme Rijngebied

Bijna alle bomen op de Zandlaan tussen Bunnik en de Uithof hebben een rood-wit lint.
Bijna alle bomen op de Zandlaan tussen Bunnik en de Uithof hebben een rood-wit lint. © RTV Utrecht
BUNNIK - Honderden bomen in het Kromme Rijngebied hebben opeens een rood-wit lintje. De gemeente Bunnik waarschuwt voor de eikenprocessierups die weer oprukt.
"Op dit moment is er een explosie van de eikenprocessierups. Door het warme vochtige weer zijn deze rupsen nu erg actief", schrijft de gemeente. Het gaat om de rups van de nachtvlinder, die dol is op de eik. "We adviseren u om van de rupsen en nesten af te blijven. De haartjes van de rupsen kunnen voor irritatie zorgen wat te vergelijken is met irritatie door de berenklauw."
Niet alleen Bunnik, maar meerdere gemeenten in de regio kampen met het probleem. Zo nam Stichtse Vecht vorige maand al maatregelen om verspreiding van de rups te voorkomen. In Bunnik gaat een bedrijf later de bomen langs om de beestjes te verwijderen.
De eikenprocessierups: de haartjes kunnen irritaties veroorzaken.
De eikenprocessierups: de haartjes kunnen irritaties veroorzaken. © Caspar Huurdeman

VERMIJD CONTACT

Op de website van het RIVM wordt uitgelegd wat de eikenprocessierups precies is en hoe je kunt voorkomen dat je last krijgt van het beestje. "Deze rupsen gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel vandaar de naam eikenprocessierups", aldus het RIVM. "Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen."
Zie je zelf een eikenprocessierups en zit er nog geen lintje om de boom? Hier kan je het melden.
De gemeente De Bilt laat vanmiddag via Twitter weten dat de route van de avondvierdaagse is vrijgemaakt van eikenprocessierupsen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.