Van Rossem is onder de indruk van vernieuwd Villa Jongerius

Van Rossem: 'Kunstgeschiedenis studenten: Kom naar deze bijzondere Villa Jongerius.'
Van Rossem: 'Kunstgeschiedenis studenten: Kom naar deze bijzondere Villa Jongerius.' © rtv utrecht
UTRECHT - "Wat een curieus groot glas-in-loodraam zeg! En het bizarre is dat het helemaal geen religieuze connotaties heeft." Maarten van Rossem is onder de indruk als hij voor een glas-in-loodraam staat in het kantoor van Jan Jongerius aan de Kanaalweg in Utrecht.
Afgelopen jaren is één van Utrechts opvallendste huizen Villa Jongerius en het naastgelegen kantoorpand uit de jaren 30 geheel in oude stijl gerestaureerd. Vorige week was de officiële heropening. Maarten van Rossem kreeg een rondleiding van historicus Bettina van Santen. En hij sprak met oud-bewoner Ferdinand Jongerius die nog bijzondere anekdotes had over de tijd dat hij in de villa woonde.

JAN FORD

Jan Jongerius, geboren in 1888, kwam uit een tuindersfamilie. Hij startte in 1914 een auto Carrosserie- en constructiewerkplaats. Ook exploiteerde hij veel Texaco-bezinepompen en kreeg hij de bijnaam Jan Ford, omdat hij de grootste Forddealer van Nederland werd. Maarten: "Het bijzondere aan Jan Jongerius is dat aan het begin van de 20ste eeuw inzag wat die eeuw ging worden. En dat hij de tuinders wereld verliet en zich volledig stortte op het wonder van de 20e eeuw: de auto."

VILLA JONGERIUS

Jan Jongerius liet eind jaren 30 een nieuwe villa bouwen. Hij maakte zelf het ontwerp en voor zover bekend zijn er geen bouwtekeningen van. Het is een bijzondere mix van nieuwe zakelijkheid, art deco en een Lodewijk-stijl. Bettina van Santen: "Er wordt gezegd dat Jan meer van de strakke zakelijkheid was, maar dat zijn vrouw Heidi het wel een beetje gezellig wilde houden. Vandaar dat hier binnen een beetje een Lodewijk-achtige stijl is."

GLAS IN LOOD

In beide gebouwen, de villa en het kantoor, hangen gigantische glas-in-loodramen. Allebei gemaakt door de Utrechtse glazenier Willem Mengelberg. Bettina: "Het raam in de villa vertelt de levensloop van Jan. Van tuinier tot succesvol zakenman. En het raam in het kantoor, van zo'n tien bij vijf meter, vertelt het verhaal van Jan zijn eigen geschiedenis en de wereldgeschiedenis." Maarten is erg onder de indruk: "Ik zou kunstgeschiedenis-studenten die nog een onderwerp voor hun scriptie zoeken, willen oproepen hier te komen kijken. Wat een bijzonder raam."
In de uitzending op RTV Utrecht kunt u zien waar Maarten nog meer langkomt tijdens zijn rondleiding. 'Van Rossem Vertelt' is op tv te zien op donderdag vanaf 12.20 uur elk uur. Een langere versie van de uitzending vindt u hieronder.
Van Rossem: 'Kunstgeschiedenis studenten: Kom naar deze bijzondere Villa Jongerius.'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.