Verdachten roof politiekleding mogen niet naar huis met enkelband

© ANP
UTRECHT/BILTHOVEN - Drie Utrechtse jongens die worden verdacht van het plegen van een gefingeerde overval, moeten hun proces in de cel afwachten. Ze hebben politiekleding gestolen van een pakketbezorger. Bij huiszoekingen bleek dat het mogelijk om 'zware jongens' gaat.
De twee jongens die de pakketbezorger in Kanaleneiland overvielen zijn 18 en 20 jaar oud. Na speurwerk van het OM blijkt dat ook de 19-jarige 'overvallen' bezorger in het complot zat. Met z'n drieën moesten ze zich vandaag voor de rechter melden.

MEER VERDENKINGEN

De politie verdenkt het trio inmiddels van een stuk meer dan alleen diefstal. Ook zouden ze verboden wapens bezitten, een dure Audi S4 hebben gestolen en als klap op de vuurpijl is er de verdenking dat ze een plofkraak wilden plegen.
In twee garageboxen in Kanaleneiland (Afrikalaan en Peltlaan) stonden de gestolen Audi en enkele plofkraakspullen. Die werden in maart ontdekt. In een onlangs ontdekte derde garagebox in Bilthoven werden valse kentekenplaten, een bivakmuts en een jerrycan met een verdachte stof erin gevonden.

THUIS MET ENKELBAND

Ondanks deze verdenkingen pleitten hun advocaten ervoor dat het trio het proces in vrijheid mag afwachten, thuis met een enkelband om. Het zou voor de jongens erg zwaar zijn om op hun leeftijd al in de gevangenis tussen de geharde criminelen te zitten. Bovendien willen de verdachten doorgaan met hun studie en (bij)baan.
Maar de rechter gaat daar niet in mee. Als de jongens vrijkomen is er kans dat ze hun verklaringen op elkaar gaan afstemmen. Bovendien zijn de verdenkingen sterk genoeg.
Eén van de advocaten suggereert dat de jongens aan het werk zijn gezet door andere criminelen. Het OM vindt dat de jongens in dat geval bekennende verklaringen moeten afleggen.
In augustus gaat de rechtszaak verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.