Deelnemers bereiden zich voor op Alpe d'HuZes: 'Best zenuwachtig'

De Waikse Dushi's. Een team uit Wijk bij Duurstede daty fietst voor hun Angelique
De Waikse Dushi's. Een team uit Wijk bij Duurstede daty fietst voor hun Angelique © Sven Kreuger
PROVINCIE UTRECHT - Voor ruim 4500 fietsers en lopers is het bijna zover. Morgen doen zij mee aan de dertiende editie van de Alpe d'HuZes. Ook veel mensen uit onze provincie beklimmen de legendarische berg, de Alpe d'Huez, om geld op te halen voor de strijd tegen kanker.
"Overal hangen spandoeken met daarop namen van mensen waarvoor gereden wordt", vertelt Sven Kreuger van de Waikse Dushi's. Zijn team bestaat uit drie stellen uit Wijk bij Duurstede. Zij rijden voor hun vriendin Angelique die in december op 46-jarige leeftijd aan kanker overleed. "Haar man komt uit Curaçao en noemde haar altijd dushi, wat liefje betekent", verklaart Sven de teamnaam.
Het spandoek dat het team 'Waikse Dushi's' voor hun Angelique maakte
Het spandoek dat het team 'Waikse Dushi's' voor hun Angelique maakte © Sven Kreuger

ONDERWEG

Veel deelnemers zijn afgelopen weekend al in het Franse skidorp aangekomen en houden vandaag een rustdag. RTV Utrecht-verslaggevers Margreet van Gils en Robert Jan Booij zijn ook naar de Alpe d'Huzes afgereisd. "Je komt voortdurend mensen tegen die ook naar de Alpe d'Huez gaan", vertelt radioverslaggever Robert Jan, die op dat moment nog samen met Margreet in de auto zit. "Er zijn natuurlijk ook veel mensen die later vertrekken, omdat zij familie en vrienden komen aanmoedigen."
Verslaggevers Margreet van Gils en Robert Jan Booij reizen naar het Franse dorp af om live verslag te doen
RTV Utrecht zendt de beklimming van de Alpe d'Huez donderdag van 07.00 tot 17.00 uur live uit. De verslaggevers kwamen onderweg al veel deelnemers en supporters tegen, waaronder Gerard Blokhuis uit Breukelen. Blokhuis brengt zijn collega's van de Koninklijke Luchtmacht naar Frankrijk. "De leiding heeft gevraagd om geld voor kankeronderzoek bij elkaar te brengen. Door te rijden zorgen wij dat deelnemers, zonder zelf kosten te maken, mee kunnen doen."
Verslaggevers Robert Jan Booij en Margreet van Gils ontmoeten onderweg veel inspirerende personen
Verslaggevers Robert Jan Booij en Margreet van Gils ontmoeten onderweg veel inspirerende personen © RTV Utrecht/ Robert Jan Booij
Marloes Delgijer doet dit jaar voor het eerst mee. Aan Robert Jan vertelt de 30-jarige Utrechtse "een klein beetje zenuwachtig" te zijn. "Ik ben benieuwd of ik die zes keer ga halen", vertelt Marloes. Deelnemers kunnen zelf kiezen hoe vaak zij de berg beklimmen. Zes is het hoogst haalbare.
"Ik doe mee uit respect voor iedereen die door kanker of een andere ziekte niet meer kan sporten en genieten van het leven", motiveert Marloes haar deelname. Marloes heeft veel getraind. "Drie keer per week en in de sportschool op level 20", waarmee zij de zware stand van de hometrainer aangeeft.

VERKOUDEN

Deelnemer John Hoogland heeft minstens zo hard getraind, maar moet door een verkoudheid toch zijn doel bijstellen. "Ik had getraind voor zes keer, maar verwacht nu twee keer de berg te beklimmen", legt een hoestende John uit.
Het is de vijfde keer dat de 59-jarige John meedoet. De rit morgen draagt hij op aan een goede vriendin die kanker heeft. "Het klinkt heel stoer: "We gaan zes keer de berg op fietsen", maar vergeleken met waar kankerpatiënten zelf inzitten, stelt het niets voor. Het is goed om daar stil bij te staan."

CODE ORANJE

"Het is nu een lekker temperatuurtje. Geen regen en zo'n 20 graden", vertelt Sven van de Waikse Dushi's, die hoopt dat het weer zo blijft. Vorig jaar werd de tocht een uur voor het einde stopgezet vanwege hevig onweer. Deelnemers werden van de plekken waar zij schuilden door de organisatie opgehaald.
Ondanks de aangename temperatuur ligt er nog wel sneeuw op de Alpe d'Huez
Ondanks de aangename temperatuur ligt er nog wel sneeuw op de Alpe d'Huez © Sven Kreuger
Ook nu zijn de weersvoorspellingen slecht. "Code oranje en risico op overstromingen", aldus verslaggever Margreet, die het weer nauwlettend in de gaten houdt. "Wij hebben winterjassen meegenomen."
Ondanks het slechte weer werd vorig jaar alsnog een bedrag van ruim 10 miljoen euro opgehaald. "Toen ik in 2008 voor het eerst verslag deed van de Alpe d'HuZes werd een bedrag van 3 miljoen euro opgehaald", vertelt Robert Jan. "Destijds had het meer weg van een kampeersessie en stond iedereen onderaan de berg te wachten." Volgens de verslaggever heeft het evenement sindsdien een enorme vlucht genomen.

SFEER

Een dag voor de beklimming van de Alpe d'Huez houden de meeste deelnemers rust. "We hebben het parcours verkend. Het blijft een steile berg", lacht Sven. Volgens de fietser heerst er een gevoel van saamhorigheid in het Franse dorp. "Mensen hangen hun spandoeken op, maken groepsfoto's en delen hun verhalen. Een bijzondere sfeer."
De Waikse Dushi's fietsen en lopen morgen niet als één groep. "De vrouwen lopen en de mannen fietsen", legt Sven uit. "Wel hebben we afgesproken morgenmiddag één beklimming samen te doen." Het team had het doel minimaal 15.000,- euro op te halen. "Daar zijn we inmiddels al ruimschoots overheen gegaan", vertelt een trotse Sven. "Wie weet wat morgen nog gaat brengen."
RTV Utrecht en Radio M Utrecht zenden morgen rechtstreeks de dertiende editie van Alpe d'HuZes uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.