Zaak tegen drugsfamilie Lombok duurt nog even: "Dit is een criminele organisatie"

© ANP
UTRECHT - De rechtszaak tegen de drugsfamilie uit het Utrechtse Lombok wordt er waarschijnlijk één van de lange adem. Het onderzoek naar de ouders en hun vier zonen is nog niet klaar en er moeten nog meerdere niet-Nederlandstalige getuigen gesproken worden. Het OM spreekt van een criminele organisatie.
Vandaag was een pro-formazitting in de Utrechtse rechtbank. Alle verdachten waren in de rechtszaal. Ze mogen hun strafzaak in vrijheid afwachten en dienden zelfs een verzoek in om deze zomer op vakantie naar Marokko te mogen gaan. Volgende week beslist de rechter of een trip naar het buitenland is toegestaan.
Het OM kwam de familie begin 2017 op het spoor. Vader, moeder en hun vier zoons (23 tot 34 jaar oud) zouden zich bezighouden met internationale handel in cocaïne en hennep. Ze hebben de drugs van Marokko naar Nederland gebracht. Ook zouden ze in België enkele hennepkwekerijen hebben.

WITWASSEN

Het geld dat de familie verdiende werd witgewassen via de zonnestudio van Mohamed G. Hij is de oudste van de vier zoons. Zijn zonnestudio staat in de Damstraat, eveneens in Lombok. Toen de politie de zaak doorzocht werd naast drugs ook ruim 270.000 euro contant geld en een pistool gevonden. Ook zou de familie geld hebben witgewassen door twee huizen in Marokko te kopen.

OM

Het OM is al heel lang bezig met de zaak. Zo zijn onder meer telefoongesprekken afgetapt. Ook worden de financiën van de familie helemaal nagetrokken. De officier van justitie maakte ruim een jaar geleden een grote blunder in de zaak door een deel van het strafdossier te verliezen op straat. Het dossier kwam in handen van De Utrechtse Internet Courant (DUIC). De familie was daar erg boos over, omdat hun privé-gegevens letterlijk op straat kwamen te liggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.