RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht wil geen 'buitenwijk' van Amsterdam worden

1/2
UTRECHT - Het idee om Utrecht onderdeel te laten worden vaneen Randstadmetropool met de naam Nieuw-Amsterdamvalt inslechte aarde in het'hartsie'van het land.Ook al zou deze megastad met 7 miljoen inwoners volgens onderzoekers aantrekkelijker zijn dan steden als Parijs, Londen en Berlijn.

Op de berichtgeving van RTV Utrecht kwamen vandaag binnen een paar uurmeer dan honderd reacties binnen.Zonder uitzondering zijn ze negatief of is de ondertoon spottend."Utrecht moet Utrecht blijven", klinkt het."Ikgaemigreren" isdaarnaast een veelgehoorde reflexvanUtrechters die het nieuws vanmorgen tot zich namen.Groot-Utrecht of Nieuw-Utrecht is een betere naam voor een eventuele Randstadmetropool, suggereren enkele inwoners. Ze staan niet alleen in hun kritiek.Maar ook dat vindt lang niet iedereen een goed idee.
RAPPORT
Het plan om de grote steden samen te voegen zoemt al langer rond. DeAmsterdamse burgemeester Eberhard van der Laansprak ervorig jaar, kortvoor zijn dood,nogoverin VPRO's Zomergasten.

Vandaag kwam de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield met een rapport. Het onderzoek werdaangeboden aan Jan van Zanen, die naast burgemeester van Utrecht ook voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 Een graphic uit het rapport. Een graphic uit het rapport. | Foto: Cushman & Wakefield

CONCURREREN
In het rapport staat onder meerdat Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de toekomstmoeten kunnen concurreren met andere economische regio's.Volgens topman Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield lopen we met de huidige indeling tegen een aantal knelpunten aan.

Juist als je het goed bestuurt en regie voert, kan je die eigen identiteit houden."
Vastgoedkenner Jeroen Lokerse

"In de toekomst zal het minder gaan over landen en historische stadsgrenzen, maar veel meer over economische regio's", zei hij op vanmorgenradiozender BNR. "Er zou n bestuur moeten komen voor de hele Randstad.

Volgens Lokerse is het niet goed voor bijvoorbeeld de woningmarkt datde vier steden momenteel verschillend beleid voeren. De vastgoedkenner is niet bang dat de Utrechtse identiteit verloren zal gaan. "Juist als je het goed bestuurt en regie voert, kan je die eigen identiteit houden."

EINDHOVEN
Als de vier grootste steden van Nederland worden samengevoegd, bestaat de nieuwe megastad uit 7 miljoen inwoners. Nieuw-Amsterdam is de voorlopige werktitel. Mogelijk moet ook Eindhoven erbij worden gevoegd, vooral vanwege de High Tech Campus daar.

Ras-Utrechter Henk Westbroek reageerde vanmorgen met eensarcastische tweet op het plan.


In een reactie vraagt iemand of Westbroek binnenkort aan de Ajaxdreef gaat wonen.

Het Utrechtse raadslid Dimitri Gilissen is niet positief. "Toedeledokie!", reageert hij op Twitter. Zijn partijgenoot Arthur Kocken, VVD-voorman in de Utrechtse Provinciale Staten,ziet ook niets in het plan.


Maar Lokerse weet het zeker. Nederland kan niet zonder Randstadmetropool. "Ik denk dat weheel veel kansen laten liggen. We willen vasthouden aan wat we hebben. Laten we groeien. Nederland moet een plek zijn waar bedrijven willen zitten, waar dromen waargemaakt kunnen worden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -