Utrecht wil geen 'buitenwijk' van Amsterdam worden

© Twitter Marcel Peters (Beeldbewerking RTV Utrecht)
UTRECHT - Het idee om Utrecht onderdeel te laten worden van een Randstadmetropool met de naam Nieuw-Amsterdam valt in slechte aarde in het 'hartsie' van het land. Ook al zou deze megastad met 7 miljoen inwoners volgens onderzoekers aantrekkelijker zijn dan steden als Parijs, Londen en Berlijn.
Op de berichtgeving van RTV Utrecht kwamen vandaag binnen een paar uur meer dan honderd reacties binnen. Zonder uitzondering zijn ze negatief of is de ondertoon spottend. "Utrecht moet Utrecht blijven", klinkt het. "Ik ga emigreren" is daarnaast een veelgehoorde reflex van Utrechters die het nieuws vanmorgen tot zich namen. 
Groot-Utrecht of Nieuw-Utrecht is een betere naam voor een eventuele Randstadmetropool, suggereren enkele inwoners. Ze staan niet alleen in hun kritiek.
Maar ook dat vindt lang niet iedereen een goed idee.

RAPPORT

Het plan om de grote steden samen te voegen zoemt al langer rond. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan sprak er vorig jaar, kort voor zijn dood, nog over in VPRO's Zomergasten
Vandaag kwam de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield met een rapport. Het onderzoek werd aangeboden aan Jan van Zanen, die naast burgemeester van Utrecht ook voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Een graphic uit het rapport.
Een graphic uit het rapport. © Cushman & Wakefield

CONCURREREN

In het rapport staat onder meer dat Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de toekomst moeten kunnen concurreren met andere economische regio's. Volgens topman Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield lopen we met de huidige indeling tegen een aantal knelpunten aan.
Juist als je het goed bestuurt en regie voert, kan je die eigen identiteit houden.
Vastgoedkenner Jeroen Lokerse
"In de toekomst zal het minder gaan over landen en historische stadsgrenzen, maar veel meer over economische regio's", zei hij op vanmorgen radiozender BNR. "Er zou  één bestuur moeten komen voor de hele Randstad.
Volgens Lokerse is het niet goed voor bijvoorbeeld de woningmarkt dat de vier steden momenteel verschillend beleid voeren. De vastgoedkenner is niet bang dat de Utrechtse identiteit verloren zal gaan. "Juist als je het goed bestuurt en regie voert, kan je die eigen identiteit houden."

EINDHOVEN

Als de vier grootste steden van Nederland worden samengevoegd, bestaat de nieuwe megastad uit 7 miljoen inwoners. Nieuw-Amsterdam is de voorlopige werktitel. Mogelijk moet ook Eindhoven erbij worden gevoegd, vooral vanwege de High Tech Campus daar.
Ras-Utrechter Henk Westbroek reageerde vanmorgen met een sarcastische tweet op het plan.
In een reactie vraagt iemand of Westbroek binnenkort aan de Ajaxdreef gaat wonen.
Het Utrechtse raadslid Dimitri Gilissen is niet positief. "Toedeledokie!", reageert hij op Twitter. Zijn partijgenoot Arthur Kocken, VVD-voorman in de Utrechtse Provinciale Staten, ziet ook niets in het plan.
Maar Lokerse weet het zeker. Nederland kan niet zonder Randstadmetropool. "Ik denk dat we heel veel kansen laten liggen. We willen vasthouden aan wat we hebben. Laten we groeien. Nederland moet een plek zijn waar bedrijven willen zitten, waar dromen waargemaakt kunnen worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.