RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Situatie voor kinderen in asielzoekerscentra "ondermaats"

UTRECHT - Op elfjarige leeftijd amper de douche uit durven, omdat je bang bent dat een wildvreemde op de gang staat. Voor kinderen in asielzoekerscentra die in Nederland op een nieuw thuis wachten, is dit de dagelijkse realiteit.

Dat concludeert de Werkgroep Kind in azc, die onderzoek deed naar de leefomstandigheden van deze groep. De werkgroep onderzocht tien asielzoekerscentra in Nederland, waaronder de locatie op de Joseph Haydnlaan in Utrecht. Vanmiddag om 12.00 uur worden de resultaten gepresenteerd. En die zijn niet goed, vindt de werkgroep.


ONDER DE MAAT

"De situatie van kinderen in asielzoekerscentra is onder de maat", zegt Helen Schuurmans van UNICEF Nederland. "Kinderen lopen het risico extra beschadigd te raken. De problemen verschillen per locatie, maar op veel plekken is weinig toegang tot geestelijke gezondheidszorg, moeten kinderen veel te vaak verhuizen en zijn er te weinig sportieve en creatieve activiteiten. Bovendien is er weinig privacy, waardoor gezinnen woonruimte moeten delen en het gezinsleven onder druk komt te staan."

Kinderen lopen het risico extra beschadigd te raken"
Helen Schuurmans UNICEF

Hoe het azc in Utrecht-Guesthouse heeft gepresteerd in dit onderzoek, heeft de werkgroep niet specifiek bekendgemaakt. "Maar", zegt Schuurmans, "geen enkele locatie doet het helemaal goed."

AFSCHEID VAN VRIENDJES

Hoewel sport en spel misschien niet de eerste prioriteit lijkt voor kinderen die op zoek zijn naar veiligheid, is dat volgens UNICEF wel degelijk het geval. "Ik heb met een jongen gesproken die niet op het gras durfde te komen, omdat hij in Irak nooit buiten kwam. Het was daar te gevaarlijk. Hij moest echt opnieuw leren spelen, ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van veerkracht en zelfvertrouwen bij kinderen."

De kinderen voelen zich over het algemeen wel veilig, maar toch blijkt dit gevoel van veiligheid op veel gezinslocaties van asielzoekerscentra "beperkt" te zijn. Schuurmans: "Kinderen zijn bang opgepakt te worden door de politie, bang dat ze geen afscheid kunnen nemen van hun vriendjes."

Kinderen zijn bang opgepakt te worden door de politie, bang dat ze geen afscheid kunnen nemen van hun vriendjes"
Helen Schuurmans UNICEF

ZUZU

Eerder al was er veel te doen over Zuzu en Qiyas, twee kinderen met een beperking die grote problemen hadden met de woonsituatie in het azc in Amersfoort en waar uiteindelijk de Amersfoortse burgemeester Bolsius aan te pas moest komen om deze kinderen elders onder te brengen.

Onder andere Defence for Children maakte zich hard voor het lot van deze vluchtelingen. "Al deze problemen zijn natuurlijk nog extra groot voor kinderen met een handicap, die rust nodig hebben en voor wie gezondheid belangrijk is. We hopen dat het niet meer voorkomt dat gemeenten en burgemeester moeten opkomen voor deze kinderen", zegt Martine Goeman van Defence for Children.

Een Nederlands kind verhuist gemiddeld één keer in de tien jaar, een kind in een azc verhuist gemiddeld een keer per jaar"
Martine Goeman, Defence for Children

VAAK VERHUIZEN

Met name het vele verhuizen van vluchtelingkinderen moét stoppen, vindt Defence for Children. "Een Nederlands kind verhuist gemiddeld één keer in de tien jaar, een kind in een azc verhuist gemiddeld een keer per jaar. De regering heeft al beloofd dit aan te willen pakken, maar heeft nog altijd geen plan gepresenteerd hoe dat moet gebeuren."

Bij dit soort verhuizingen wordt volgens Goeman "met name gekeken naar logistieke redenen" en "te weinig rekening gehouden met de belangen van het kind". Schuurmans onderschrijft dat. "Nederland heeft het kinderrechtenverdrag ondertekend en moet daar ook naar handelen. Op dit moment is het helaas nog zo dat vluchtelingkinderen veel minder kans hebben op een gezond volwassen leven dan Nederlandse kinderen."

Het Centraal Orgaan Asielzoekerscentra (COA) werkte ook mee aan het onderzoek, maar wil pas reageren als het rapport vanmiddag gepresenteerd is.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht