Shared space leidt tot onduidelijkheid in centrum Zeist

De werkzaamheden aan de 1e Hogeweg zijn onlangs afgerond.
De werkzaamheden aan de 1e Hogeweg zijn onlangs afgerond. © RTV Utrecht / Roel Breet
ZEIST - Ruim 300 klanten van De Groene Winkel aan de 1e Hogeweg in Zeist hebben hun handtekening gezet onder een brief van winkeleigenaar Astrid Weidmann. Daarin roept Weidmann de gemeente Zeist op om iets te doen aan de gevaarlijke verkeerssituatie voor haar winkel.
"Van de winkelpui tot aan de rijbaan is één brede strook waar zowel fietsers al voetgangers hun weg moeten vinden. Niemand weet echt waar die aan toe is", vertelt Weidmann. De 1e Hogeweg werd eind mei opgeleverd als shared space. Sindsdien delen fietsers en voetgangers een rijstrook. Volgens Weidmann en haar klanten leidt dit tot gevaarlijke situaties. "Mensen voelen zich niet veilig."
De signalen zijn er al langer, dat het plan niet goed uitpakt voor voetgangers en fietsers
GroenLinks Zeist
Wanneer kinderen de winkel uitrennen, kunnen zij volgens de eigenaresse van de biologische winkel zo onder een fietsers terecht komen. Daarnaast is er nu geen ruimte meer voor haar winkel, waar klanten hun fiets kunnen parkeren. "Terwijl mijn klanten graag op hun fiets naar de winkels komen."
De Groene Winkel heeft een waarschuwingsbord buiten de winkel gezet
De Groene Winkel heeft een waarschuwingsbord buiten de winkel gezet © Roel Breet

AUTOLUW

De verbouwing van de 1e Hogeweg in Zeist is onderdeel van een breder plan van de gemeente om de stad autoluw te maken. Eerder werd de Slotlaan al vernieuwd, maar ook daar leidden de verkeersremmende maatregelen tot onduidelijkheid onder weggebruikers. "Omdat het een eenrichtingsweg is, schrikken fietsers erg van auto's die op hun af komen", legt fractievoorzitter GroenLinks Ronald Camstra uit.
GroenLinks erkent het probleem en wil dan ook graag met de inwoners van Zeist in gesprek over hoe het beter kan. "De signalen zijn er al langer, dat het plan niet goed uitpakt voor voetgangers en fietsers." Volgens Camstra komt dit omdat de verhoudingen tussen automobilisten en fietsers uit balans zijn. "In Zeist zijn minder fietsers dan in bijvoorbeeld Utrecht, hierdoor voelen automobilisten zich snel de baas."
Mensen voelen zich niet veilig
Winkeleigenaar langs de 1e Hogeweg
Verantwoordelijk wethouder Laura Hoogstraten, tevens van GroenLinks, heeft Weidmann vandaag uitgenodigd voor een gesprek. "Wij nemen signalen die wij binnenkrijgen over de herinrichting van de 1e Hogeweg serieus en zullen altijd kijken waar er verbetering mogelijk is. Die is tot stand gekomen in overleg met de omgeving en is op dit moment nog niet af", laat Hoogstraten weten.
Weidmann heeft er ook vertrouwen in dat het goedkomt. "We willen allemaal het beste voor onze stad. Soms is dat een proces van schaven en schuren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.