Ook #MeToo bij artsen en coassistenten

© ANP
UTRECHT - Een derde van de artsen en studenten geneeskunde is op het werk weleens seksueel geïntimideerd. Dat blijkt uit een enquête die vakbladen Medisch Contact en Artsen in Spe hebben gehouden onder 3.098 artsen en 440 studenten geneeskunde.
De meeste #MeToo-meldingen komen van coassistenten. Vaak zijn vrouwen het slachtoffer en meestal betreft het grapjes of opmerkingen, maar ook aanrakingen. "Iemand langer vasthouden dan nodig is, een hand op de billen, een ongepaste zoen, dat soort praktijken", aldus Medisch Contact-hoofdredacteur Hans van Santen.

MELDING

Het gaat steeds vaker ook om afbeeldingen en teksten die via social media en e-mail worden verspreid. Meestal staan de daders hoger in de hiërarchie dan het slachtoffer. Overigens blijkt dat de medici over het algemeen niets doen of zeggen als ze een dergelijke situatie meemaken. Minder dan 10 procent van de respondenten die iets meemaakten, deed iets en meldde het bijvoorbeeld bij een leidinggevende.
Artsenfederatie KNMG vindt seksueel overschrijdend gedrag "absoluut ontoelaatbaar". "Het mag niet, het kan nergens en in geen enkele vorm", aldus voorzitter René Héman. Binnenkort worden de gedragsregels van de KNMG verder uitgewerkt. Daarin wordt dan nog explicieter gesteld dat seksueel grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd wordt.

GEEN VERBETERING

Er lijkt, zo stelt Medisch Contact, voor coassistenten overigens niet veel te verbeteren op dit vlak. Studentenplatform de Geneeskundestudent deed in 2013 en 2006 ook onderzoek en meldde toen een vergelijkbaar percentage respondenten dat te maken had met seksuele intimidatie.
De studentenvertegenwoordiging stelt dat dit soort situaties afbreuk doet aan een veilige leeromgeving, "wat juist tijdens de opleiding in de zorg van groot belang is". De organisatie zegt het onderwerp hoog op de agenda te zetten en met de opleidingen te gaan praten over wat er moet gebeuren om te zorgen voor een veilige leeromgeving "zonder seksuele intimidatie".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.