Boze Utrechters slepen gemeente voor de rechter om erfpachtregeling

© ANP
UTRECHT - Een nieuw hoofdstuk in de vete tussen de gemeente Utrecht en inwoners die gebruik maken van de erfpachtregeling: de Stichting Erfpachters Belang Utrecht (SEBU) gaat een rechtszaak aanspannen tegen het stadsbestuur.
Volgens de stichting is de erfpachtregeling oneerlijk en krijgt de gemeente 'buitensporig hoge bedragen'. Overleggen met de gemeente is volgens de SEBU onmogelijk. "We beroepen ons op het consumentenrecht", zegt advocaat Eduard de Geer tegen RTV Utrecht. "Wat tegenwoordig erg sterk getoetst wordt door de rechter."

ZO WERKT ERFPACHT

Zo'n 2700 Utrechtse huishoudens hebben een koophuis staan op grond die van de gemeente is. Voor die grond betalen ze de gemeente een soort huur. Onlangs deed Utrecht de erfpachters een voorstel om die huur in één keer af te kopen en zo dus de grond in handen te krijgen.
De bedragen die de gemeente wil hebben voor de grond variëren van 10.000 tot 200.000 euro. Iedere huizenbezitter kreeg een persoonlijk voorstel thuisgestuurd, maar toen bleek dat de gemeente meerdere fouten maakte bij het inschatten van de afkoopsommen.

SIMPELWEG ONEERLIJK

Maar die fouten staan los van de gang naar de rechter. Volgens advocaat De Geer zijn de huidige erfpachtcontracten simpelweg oneerlijk. "Er zitten bepalingen in die zo afwijken van wat gebruikelijk is, ook bij andere gemeenten, en zo sterk in het voordeel werken van de gemeente. Ik vermoed dat de rechter zal zeggen dat die bepalingen eruit moeten."
Volgens de SEBU heeft de gemeente sowieso een machtspositie omdat erfpacht een enorm complex begrip is. De Geer beaamt dat: "Voor de gemiddelde consument is dat in het geheel niet te begrijpen."
Juridische en financiële experts hebben in opdracht van de SEBU naar de contracten gekeken en komen dus tot de conclusie dat die te veel in het voordeel van de gemeente zijn. Erfpachters voelen zich naar eigen zeggen onder druk gezet om akkoord te gaan met de afkoopregeling die onlangs door de gemeente is voorgesteld.

REACTIE GEMEENTE

De gemeente laat weten kennis te hebben genomen van het voornemen van de SEBU om naar de rechter te gaan. "De gemeente Utrecht heeft de besluitvorming rond de conversieregeling zorgvuldig genomen", zegt een woordvoerder. "Wij zijn bekend met de bezwaren die leven bij de SEBU."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.