Van Zanen: "Oproep Nieuw-Amsterdam leidt af van echte discussie"

Van Zanen reageert op plan van Cushman & Wakefield.
Van Zanen reageert op plan van Cushman & Wakefield. © ANP
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht wordt niet warm van het idee dat zijn stad wordt opgeslokt door 'Nieuw-Amsterdam'. Gisteren kwam vastgoedadviseur Cushman & Wakefield met het plan om van de Randstad-regio één grote metropool te maken.
Dit om in de toekomst te concurreren met andere grote steden als Parijs en Londen. Het idee stuitte direct op veel verzet bij Utrechters die vrezen te worden opgeslokt door Amsterdam.
Van Zanen laat in een reactie weten dat het openbaar bestuur 'inderdaad sneller en beter' kan. Maar: "De oproep tot Nieuw Amsterdam leidt af van de echte discussie. Goede en snelle beslissingen komen tot stand door betrokkenheid en goede samenwerking, niet door nieuwe naamgeving of structuren."
De burgemeester van Utrecht is ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarom overhandigde Cushman & Wakefield hem gisteren het rapport met daarin de metropool-aanbevelingen.
Eberhard van der Laan, de vorig jaar overleden burgemeester van Amsterdam, pleitte eerder ook al voor meer samenwerking tussen de Randstad-steden. De Randstad moet volgens hem een soort New York-metropool worden, met het Groene Hart in het midden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.