Kersenteler Vernooij uit Cothen verwacht goed jaar

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
COTHEN - Het warme, zonnige weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat het kersenseizoen eerder begint dan voorgaande jaren. "De bomen zitten vol", zegt teler Theo Vernooij uit Cothen. "Het ziet er heel goed uit. Alleen een weersomslag kan roet in het eten gooien."
De vroege rijping van de kersen zorgt ervoor dat er al volop geheud wordt in de boomgaarden in het Kromme Rijngebied. Op een toren in het midden van de hoogstamboomgaard van Vernooij staat een jongen uit alle macht aan touwen te trekken die naar masten bij de bomen leiden.
Aan de palen hangen blikken die door de beweging van het touw lawaai maken. Het moet de spreeuwen, die gek zijn op kersen, wegjagen. "Je hebt ze liever niet in de buurt, maar als je ze ziet vliegen betekent het ook dat het goed gaat met de kersen", zegt Vernooij. "Dan gaan onze harten sneller kloppen."

VROEGE VAN SPITHOVEN

De familie Vernooij heeft dit jaar een 'nieuw' kersenras geteeld. Alhoewel, de 'Vroege van Spithoven' was altijd al in trek bij telers. Omdat ze vroeg rijp zijn konden kwekers er een hoge prijs voor krijgen op de fruitveilingen. "Maar je ziet ze niet veel meer tegenwoordig", zegt Vernooij.
Kersenseizoen eerder van start dan voorgaande jaren
"We liepen in een oude boomgaard dit soort kersenbomen per toeval tegen het lijf en toen hebben we zelf bomen laten kweken. We dachten echt dat dit ras verdwenen was. Vorig jaar hebben we ze geplant in de hoop dat het zou gaan lukken. En nu geven ze voor het eerst al wat kersen. Er is wel discussie of de soort nou oorspronkelijk uit Wijk bij Duurstede of 't Goy komt", lacht Vernooij. "Maar het is sowieso een unieke kers uit het Kromme Rijngebied. Niet te groot en heel fruitig."

REGEN EN HAGEL

Even hield Vernooij eind mei zijn hart vast toen het korte tijd hard regende en fikse hagelbuien op de loer lagen. "Er is toen wel wat waterschade ontstaan aan de kersen. Die zuigen zich vol en dan barsten ze. Maar uiteindelijk viel het mee."
"Het was vooral in onze hoogstamboom kritiek. Het grootste deel van onze kersenbomen staat onder zeilen. Daar was niets aan de hand. Maar juist in die oude boomgaard komen mensen om de kersensfeer te ervaren. Het zou zonde zijn als de boel dan kapot zou zijn gegaan."

EERSTE MANDJE KERSEN

Traditioneel wordt het eerste mandje verse kersen aan de burgemeester van Wijk bij Duurstede overhandigd. Ook dit jaar gebeurt dat weer. "Dat is voor ons echt de officiële aftrap van het seizoen", aldus Vernooij. "De kraam waar de hele dag kersen gesorteerd en verkocht worden staat overigens nog niet in de boomgaard."
"Ik hoop begin volgend week echt te beginnen met verkopen. We moeten het rustig opbouwen. Als ik vrijdag al zou starten dan wordt het direct heel druk en dat is niet ideaal. Iedereen moet er weer even in komen. Maar we hebben er echt heel veel zin in!"

KERSENTIJD

RTV Utrecht besteedt tijdens de kersentijd extra aandacht aan de kersenteelt in het Kromme Rijn-gebied. Een overzicht van onze berichtgeving is te vinden via rtvutrecht.nl/kersentijd. Ook hebben we een kaartje met alle kersenkramen in de regio gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.