Helft schaapskudde Lage Vuursche gaat naar Flevoland

Archief.
Archief. © Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Goed nieuws (met een kleine kanttekening) voor de herders van de schaapskudde van Lage Vuursche en omgeving. De helft van de kudde kan in Almere aan de slag. De herders zoeken al een tijd naar een vaste plek voor de hele kudde in de regio, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht.
Begin dit jaar hoorden herders Werner en Ester Floor dat hun contract met het Utrechts Landschap niet werd verlengd en dat de 260 schapen dus niet meer op de Utrechtse Heuvelrug en in de bossen bij Soest en Zeist konden grazen.
De herders zijn sindsdien op zoek naar een vaste plek waar de kudde het hele jaar kan grazen, en het liefst ook kan slapen in een schaapskooi. Dat lukte tot nog toe niet, ook al zocht zelfs gedeputeerde Mirjam Maasdam mee. Daarop werd besloten voorlopig de helft van de kudde aan het werk te zetten in Almere.
Binnenkort gaan de eerste dieren richting Flevoland, aldus herder Ester Floor. "We zijn nu aan het kijken hoeveel plek er is in Almere en welke schapen daarnaartoe gaan. Maar ondertussen blijven we in de regio verder zoeken."
De herders zijn blij dat ze een deel van de dieren aan het werk hebben, maar een definitieve oplossing is het volgens hen niet: "Het is dubbel. Aan de ene kant zijn we blij als de dieren een opdracht hebben, maar het liefst blijven we in de regio."
De herders hebben hun redenen om Utrecht niet te willen verlaten. "We komen hier zelf vandaan, het is een streekkudde en de dieren hebben een band met het publiek. Die hebben zelfs schapen geadopteerd."
Het liefst blijven we in de regio.
Herder Ester Floor
De zoektocht naar de perfecte graasplek voor de 260 schapen gaat dus nog even door. Mensen die een locatie weten, of die gewoon even kennis willen maken, kunnen op zondag 17 juni naar het centrum van Lage Vuursche. De herders en hun schapen zijn daar dan aanwezig bij een scheerfeestje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.