Proces tegen verdachten drugsloods Odijk is slepende zaak

Agenten op de Vleutenseweg in Utrecht in 2017.
Agenten op de Vleutenseweg in Utrecht in 2017. © RTV Utrecht
ODIJK/UTRECHT - In maart 2017 werd door de politie een enorme drugsvondst gedaan in Odijk. In een loods aan de Rijnseweg wordt na een tip 3.400 kilo hasj gevonden en vijf kilo MDMA (15.000 pillen). Ook ligt er een pistool met munitie in de opslagruimte.
De rechtszaak tegen drie verdachten heeft nog een lange weg te gaan met veel hobbels. Dat bleek vandaag tijdens een tussenzitting, waarbij alleen verdachte Abdelkader R. persoonlijk aanwezig was.
Dat het gaat om een grote zaak, waar zware criminelen bij betrokken zijn, blijkt uit de aanslagen die na de vondst op twee van de verdachten worden gepleegd. Een van hen, Utrechter Sebastiaan S. (43), ontsnapt een maand na de drugsvondst aan de dood als bij een liquidatiepoging op de Vleutenseweg in Utrecht het wapen van de schutter dienst weigert. S. heeft een tijd na in voorlopige hechtenis gezeten, maar is nu onder voorwaarden op vrije voeten.

SCHOTEN IN DOORN

Eind juni 2017 wordt op de Gezichtslaan in Doorn het huis van een tweede verdachte onder vuur genomen met een automatisch wapen. Aan de deur is een pakje met een explosief opgehangen. De buurt schrikt zich wild. De bewoner van de villa is Mohamed H. (55), een bekende van de politie die eerder is veroordeeld voor grootscheepse hasjhandel. H. is naar het buitenland gevlucht en zit nu vermoedelijk ondergedoken in Marokko. Hij reageert niet op de oproep van justitie om zich in Nederland te melden.
Verdachte nummer drie is Utrechter Abdelkader R. (54). Hij was in Marokko toen hij bij justitie in beeld kwam, maar heeft zich wel bij de politie gemeld en zit nu in voorlopige hechtenis. Zijn verzoek om dat in afwachting van het proces op te heffen, werd vandaag door de rechtbank afgewezen. De rechters vinden het gevaar te groot dat hij alsnog vlucht, het onderzoek verstoort en doorgaat met criminele activiteiten.

WITWASSEN

Volgens het OM was de gevonden partij drugs in Odijk het eigendom van de drie verdachten. Ze vormden een criminele organisatie die zich bezighield met hasjhandel, hennepteelt en drugssmokkel, stelt de officier. Mohamed H. en Abdelkader R. worden daarnaast verdacht van het witwassen van mogelijk honderdduizenden euro's. Hierover worden nog meer getuigen gehoord, ook in het buitenland.

REDOUAN T.

Wie achter de aanslagen zit is onduidelijk. Volgens het AD zit de beruchte Redouan T. hier mogelijk achter. De voorvluchtige drugscrimineel staat op de internationale opsporingslijst en wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks liquidaties, waaronder de vergismoord in Overvecht. De Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie heeft volgens de krant informatie gekregen dat Mohamed H. en Abdelkader R. zaken met hem deden. De politie en het Openbaar Ministerie willen dit echter niet bevestigen.
De zaak tegen de drie verdachten zal voorlopig niet inhoudelijk worden behandeld. Vandaag werd besloten dat er nog aanvullende getuigenverhoren moeten plaatsvinden, onder meer met de ondergedoken Mohammed H.. Het Openbaar Ministerie blijft proberen om contact met hem te leggen. Als dat niet lukt, kan hij volgens het OM bij verstek worden veroordeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.