Utrechters storten hun hart uit bij kunstzinnige praatpaal

De praatpaal in Tuindorp.
De praatpaal in Tuindorp. © RTV Utrecht
UTRECHT - Bij winkelcentrum De Gaard in de Utrechtse wijk Tuindorp-Oost staat sinds woensdag een oranje praatpaal, die precies lijkt op de bekende ANWB-praatpalen langs de snelweg. Wie op de knop drukt krijgt echter geen ANWB-medewerker aan de lijn, maar kunstenaar Paul Hohner.
Met de praatpaal wil de kunstenaar in gesprek gaan met buurtbewoners. Hij vraagt of ze zich fijn voelen in de wijk en of ze ergens tegenaan lopen. "In de wijk waar de paal nu staat, hebben mensen het bijvoorbeeld over de overlast van de bouw van het nieuwe winkelcentrum. Ik heb ook mensen gesproken die last hebben van verkeersdrukte door pakketbezorgers of overlast van de daklozenopvang."

HOOGOPGELEID

Het project is een samenwerking van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), waar Hohner in september afstudeerde, en de gemeente.
De praatpaal in actie.
De praatpaal in actie. © RTV Utrecht
"Het leuke is dat de gemeente wel vaker in contact probeert te komen met buurtbewoners, bijvoorbeeld door meet-ups te organiseren. Maar daar komen dan toch veelal hoogopgeleide mensen, terwijl ik via deze praatpaal met iedereen in de wijk spreek: van laag- tot hoogopgeleid en van jong tot oud."

ROODGLOEIEND

Hohner wordt behoorlijk vaak gebeld. De lijn staat zeven dagen per week en tien uur per dag open: van 10.00 tot 20.00 uur. "Ik probeer een zo normaal mogelijk leven te leiden, maar dat is in de praktijk best lastig. Ik ben op dit moment dus veel aan het wandelen en probeer van het weer te genieten. Soms nemen mensen het van me over: ik kan de praatpaal ook naar andere nummers doorschakelen."
Gelukkig krijgt de kunstenaar het op 20 juni weer wat rustiger, want dan is het project afgelopen. De klachten geeft Hohner door aan de gemeente. Die gaat uiteindelijk met eventuele oplossingen aan de slag.
Tot 10 juni staat de praatpaal in Tuindorp-Oost, daarna gaat hij naar de Kanaalstraat in Lombok en Overvecht.
Utrechters storten hun hart uit bij kunstzinnige praatpaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.