Instellingen

Eis: zes jaar cel voor dreigen met verkrachting bij brute woningoverval

Stockphoto.
Stockphoto. © ANP
MAARSSEN - Drie mannen die worden verdacht van een brute woningoverval in Maarssen gaan zes jaar de cel in, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De drie zouden 18 oktober vorig jaar een portiekwoning aan de Schaepmanstraat zijn binnengedrongen. Daar werden de 43-jarige bewoonster en haar 16-jarige zoon met tiewraps vastgebonden, bedreigd en mishandeld.
De twee Amsterdammers Quido P. (32) en Moréo W. (32) en Halil A. uit Zaanstad (27) beweren dat ze dachten dat de bewoners op vakantie zouden zijn. Ze zouden een tip van iemand hebben gekregen dat er zeker 100.000 euro in huis was en dat het zou gaan om crimineel geld. De Marokkaanse tipgever zou ook bij de overval betrokken zijn geweest, maar de politie heeft geen spoor van hem gevonden.

BEDREIGINGEN

De drie daders slopen in de bewuste nacht het huis binnen, overmeesterden de bewoonster in haar badkamer en sleurden haar half ontkleed op een bed in de slaapkamer. Ook haar zoon werd naar de slaapkamer gesleurd. Om de vrouw onder druk te zetten, dreigden de mannen de vingers van de jongen af te hakken met een bijl en haar in zijn bijzijn te verkrachten.

'GEFLASHT'

Onder druk van de bedreigingen en slagen op haar hoofd opende de vrouw haar kluis. Daar zat slechts 700 euro in. "Waar is het geld?" riepen de daders. "Zo'n kut Marokkaan heeft ons geflasht, die zei dat er 100.000 euro bij jou ligt." De vrouw is echter allesbehalve rijk. De overvallers namen wel een armband, een contactsleutel en het eigendomsbewijs van een auto mee.

BEKENTENIS

Verdachte P. bekende in de rechtszaal vandaag redelijk open over zijn rol en betuigde spijt. De andere twee beweerden dat ze nooit in het huis waren geweest. W. zou in het taxibusje hebben gewacht waarmee de drie naar Maarssen waren gereisd. A. zegt dat hij in de portiek op de uitkijk stond en dat de onbekende vierde dader de vrouw binnen heeft mishandeld.

DNA

De officier van justitie gelooft niets van het verhaal van de verdachten. Op hun kleding en handschoenen is dna van de bewoonster gevonden. Ook hadden zij buitgemaakte spullen bij zich. Bovendien kwam verdachte A. volgens gewaarschuwde agenten de woning uitgerend en werd hij daar met pepperspray bewerkt en in de boeien geslagen. De anderen werden opgepakt toen ze naar het busje terug renden.

TRAUMA

De overval is voor de bewoners een enorm traumatische gebeurtenis geweest. De vrouw lijdt aan de ziekte van Crohn en had daar na een operatie veel minder last van. Door de stress zijn de symptomen echter weer opgevlamd. Haar zoon heeft last van concentratiestoornissen en zal dit schooljaar over moeten doen.
De verdachten blijven voorlopig vastzitten. De rechter doet over over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.