Kasteel Renswoude bezorgd over plannen nieuwe rondweg

Kasteel Renswoude op archiefbeeld uit 2012.
Kasteel Renswoude op archiefbeeld uit 2012. © RTV Utrecht
RENSWOUDE - Het is nog toekomstmuziek, maar beheerders van kasteel Renswoude houden hun hart vast. De gemeente heeft het afgelopen jaar namelijk aan nieuwe plannen voor de inrichting rondom het kasteel gewerkt en daarin staat het ontlasten van de drukke dorpsweg hoog op de agenda. Er moet een rondweg komen door het kasteellandschap, aldus de gemeente. Vanavond is er een vergadering over de plannen.
Er zijn inderdaad ideeën voor een nieuwe inrichting van de rondweg, zegt Marcel Jansen van de gemeente Renswoude. "Andere gemeenten, Scherpenzeel en Woudenberg bijvoorbeeld, hebben van oudsher al een rondweg liggen. Wij hebben dat niet op dit moment en dat betekent dat al het verkeer door je dorp heen komt en dat het dorp in tweeën gesplitst is daardoor."
Het bestuur van het kasteel is niet blij met de plannen. De rondweg zou namelijk ten koste gaan van het natuurlandschap om het eeuwenoude kasteel heen, zegt voorzitter en baron Snouckaert van Schauberg. "Die rondweg zou of door een laan heen gaan, dan krijg je een soort kruispunt in een cultuurhistorisch landschap dat al eeuwen bestaat. Of de weg moet onder of boven het Grand Canal door gaan. En dat is een uniek groot kanaal wat een beetje lijkt op Versailles en dat rond 1700 is aangelegd."
De gemeente Renswoude wil in de toekomst ook ruimte maken voor nieuwbouw in de buurt van het kasteel. En ook daar wil het bestuur van het kasteel een stokje voor steken. "In Renswoude trekken de jongeren weg. Al die nieuwbouwhuizen zijn misschien niet eens nodig."
"Wij zijn een kasteeldorp, dat dragen we ook uit en daar zijn we heel trots op. Het is echt niet zo dat we last hebben van het kasteel, maar we moeten wel met elkaar rekening houden", aldus de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.