Máxima zegt bezoek aan Driebergen af na overlijden zus

Máxima en haar zusje Inés tijdens de doop van Ariane
Máxima en haar zusje Inés tijdens de doop van Ariane © ANP
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Het had een groot feest moeten worden in Driebergen vandaag: de opening van het nieuwe pand van Stichting Vluchtelingkinderen. Koningin Máxima zou de opening verzorgen maar dat gaat niet door. Haar jongste zus Inés is plotseling overleden.
Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat Inés Zorreguieta vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. Máxima heeft daarom haar afspraken vandaag afgezegd.
Koningin Máxima komt niet in Driebergen
In het dorp werd reikhalzend uitgekeken naar het koninklijke bezoek. Vanmorgen zei Jef Helmer van de stichting nog op Radio M Utrecht dat het hele dorp meeleefde. Zo hadden winkeliers oranje lopers gekocht en de vlag gehangen. Ook was het hele dorp versierd.
© RTV Utrecht / Mark van der Wel
Jef Helmer van Stichting Vluchtelingkinderen over het nieuwe pand
Na het nieuws over de zus van Máxima is een deel van de versiering weggehaald. Ook zijn de afzettingen op straat verwijderd.

VERSLAGEN

Helmer zegt dat vrijwilligers verslagen hebben gereageerd op het nieuws. Zij keken al weken uit naar het bezoek. Máxima zou in gesprek gaan met vrijwilligers en een handje helpen bij het sorteren van kleding.
De organisatie heeft Máxima via een medewerker van haar laten weten enorm mee te leven. Er wordt nog bekeken of de koningin over een paar maanden alsnog langs kan komen, bijvoorbeeld in de vorm van een werkbezoek.
De opening van het nieuwe pand gaat vandaag wel door, maar dan in een versoberde uitvoering. De commissaris van de koning en de burgemeester zullen de rol van Máxima overnemen.

DE DELERIJ

Stichting Vluchtelingkinderen helpt asielzoekers en vluchtelingen met bijvoorbeeld onderwijs en gezinshereniging. De organisatie komt te zitten in De Delerij, een voormalige kerk die door de stichting is aangekocht en heringericht.
Daarin komen vijf organisaties te zitten die asielzoekers en vluchtelingen helpen om te integreren in Nederland. Zo zijn er taalcoaches, worden er activiteiten georganiseerd en kunnen vluchtelingen geholpen worden met het zoeken van vrijwilligerswerk.
Ook de Eurowinkel komt in het pand te zitten. Daar worden kleding en boeken voor één euro verkocht. Met de opbrengsten worden de asielzoekers en vluchtelingen ondersteund.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.