'De Heuvelrug moet op de lijst van UNESCO'

De Heuvelrug bij Rhenen.
De Heuvelrug bij Rhenen. © Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
ZEIST - Natuurgebied de Heuvelrug moet beschermd worden door UNESCO en daarom moet het een zogenoemd Geopark worden. Dat willen bewoners van het gebied, die hiervoor de Stichting Heuvelrug Geopark hebben opgericht.
Wanneer de Heuvelrug tot Geopark gedoopt wordt, wordt er beter gekeken naar het onderhoud en behoud ervan. "Het is het meest allesomvattende kwaliteitskeurmerk dat je kan krijgen", zegt Marc Hofstra van de stichting. "Het is de waardering voor de bodem, de natuur en cultuur. Je beschermt het hele gebied er ook mee." De stichting hoopt ook dat de Heuvelrug hierdoor een toeristische trekpleister wordt.
Om in aanmerking te komen voor het UNESCO-predicaat moet er onder andere brede steun zijn in de samenleving. Daarom wordt vandaag een ontdekkaart aangeboden aan wethouder Sander Jansen van Zeist. Op de kaart staat het hele gebied en negen wandelingen om het te leren kennen.
Marc Hofstra heeft goede hoop op een positieve reactie van UNESCO. "Het is een heel bijzonder gebied van het Gooimeer tot aan de Rijn. De veengebieden en de plassen, maar ook de buitenplaatsen en de landhuizen maken het uniek."
Het enige natuurgebied in Nederland dat de naam Geopark mag dragen is De Hondsrug in Drenthe. Dat gebied staat sinds 2013 op de lijst van UNESCO.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.