Baarnse moordzaak in beeld: foto's van reconstructie

Een rechercheur en Hennie Werkhoven (r.) houden een pop boven de put waar Theo Mastwijk een half jaar eerder was gevonden.
Een rechercheur en Hennie Werkhoven (r.) houden een pop boven de put waar Theo Mastwijk een half jaar eerder was gevonden. © EenVandaag (Bewerking door RTV Utrecht)
BAARN - Actualiteitenrubriek EenVandaag heeft tientallen bijzondere foto's van de beruchte Baarnse moordzaak gevonden. Op de zwart-witbeelden is te zien hoe politie en justitie verschillende versies van het gruwelijke verhaal naspelen. De moord op de 14-jarige Theo Mastwijk uit Soest hield in de gemoederen in de jaren zestig lang bezig en spreekt meer dan een halve eeuw later nog altijd tot de verbeelding.
De reconstructie in maart 1962 was nodig omdat de jonge verdachten uiteenlopende verklaringen hadden afgelegd. Rechercheurs speelden op de plaats van het misdrijf de verschillende scenario's gedetailleerd en stap voor stap na, terwijl de jongens toekeken en aanwijzingen gaven. Zo moest duidelijk worden wie Mastwijk nu daadwerkelijk om had gebracht.
Het fotoboek van de reconstructie, dat volgens EenVandaag eigenlijk vernietigd had moeten worden, is ruim 55 jaar later op de redactie van de actualiteitenrubriek beland. Het programma besteedt aandacht aan de vondst op NPO Radio 1 om 15.00 uur en om 18.15 uur op NPO 1. De 48 foto's staan online op de website van EenVandaag.

HUIZE CANTON

Voor de Baarnse moordzaak zijn indertijd de broers Boudewijn en Ewout Henny samen met hun vriend Hennie Werkhoven veroordeeld. Ze brachten Mastwijk om het leven bij de familievilla Huize Canton aan de Javalaan, waar Boudewijn en Ewout woonden en waar hun vader het bedrijf Conservatrix runde. Ze verstopten het slachtoffer in een waterput bij een kippenhok en hoopten dat het lichaam zou vergaan door het met ongebluste kalk te bedekken.
Een rechercheur die Boudewijn speelt slaat 'Theo' met een kapmes op het hoofd terwijl de echte  Hennie Werkhoven toekijkt.
Een rechercheur die Boudewijn speelt slaat 'Theo' met een kapmes op het hoofd terwijl de echte Hennie Werkhoven toekijkt. © EenVandaag (Bewerking door RTV Utrecht)
Aanleiding voor de dood van de 14-jarige Soester in 1960 zou de diefstal van een brommer zijn geweest. De vier jonge vrienden pleegden vaker diefstallen en vernielingen in en om Baarn. Toen Theo betrapt werd verstopten de andere drie hem op de zolder van de villa, vermoedelijk uit angst dat hij hen er anders bij zou lappen. Tegen mensen die vragen stelden over de plotselinge verdwijning van de jongen vertelden ze dat Theo bij het Vreemdelingenlegioen was gegaan.

VAKANTIE

Het onbezonnen plan nam een gruwelijke wending nadat het gezin Henny besloten had om op vakantie te gaan. De drie vrienden konden Theo niet langer verborgen houden en zouden hebben besloten dat hij dood moest. Een poging om hem te vergiftigen mislukte en ook wurgen met een waslijn bleek lastiger dan ze hadden ingeschat. Uiteindelijk kreeg Theo een klap op zijn hoofd, waardoor hij het bewustzijn verloor. Daarna dumpten ze hem in de put. Zijn jas werd verbrand en op het landgoed begraven.
Hennie Werkhoven speelt met rechercheurs het scenario na waarin hij probeerde Theo te wurgen terwijl Boudewijn Henny de handen van het slachtoffer vasthield.
Hennie Werkhoven speelt met rechercheurs het scenario na waarin hij probeerde Theo te wurgen terwijl Boudewijn Henny de handen van het slachtoffer vasthield. © EenVandaag (Bewerking door RTV Utrecht)
Dat het lichaam spoorloos zou verdwijnen bleek ijdele hoop. Een tuinman ontdekte de stoffelijke resten van de jongen anderhalf jaar later en met de overblijfselen van zijn kleding kon de recherche het slachtoffer identificeren. De zaak zorgde voor maatschappelijke opschudding, vanwege de leeftijd van de slachtoffers en de schijnbare gewetenloosheid waarmee ze te werk waren gegaan.

KAMERVRAGEN

Ook de rechtszaak gaf beroering. De twee broers, nazaten van de rijke familie Henny, zouden een voorkeursbehandeling van Justitie hebben gekregen. Verdachte Boudewijn ontsnapte uit het politiebureau en na twee dagen bleek dat hij gewoon thuis zat. De officier van justitie kwam hem daar persoonlijk ophalen in zijn privéauto. Over dat voorval werden zelfs Kamervragen gesteld.
Boudewijn zelf wijst rechercheurs waar de verbrande jas van Theo zou zijn begraven.
Boudewijn zelf wijst rechercheurs waar de verbrande jas van Theo zou zijn begraven. © EenVandaag (Bewerking door RTV Utrecht)
Boudewijn en Hennie kregen negen jaar en tbs met dwangverpleging voor de moord. Ewout, die tijdens de gruweldaad op de uitkijk had gestaan, kreeg zes jaar en tbs met dwangverpleging voor medeplichtigheid. De twee broers namen na hun straf de leiding in het familiebedrijf over. Vorig jaar werd Conservatrix op last van De Nederlandsche Bank verkocht, waardoor de familie Henny aan de kant werd gezet. Boudewijn Henny overleed kort daarna.

BOEKEN EN ROMANS

Over de moord zijn diverse boeken en romans geschreven, waaronder 'Vriend van verdienste' door Thomas Rosenboom. In 2008 ging de film Bloedbroeders in première, die de mysterieuze zaak als uitgangspunt heeft en daar een eigen invulling aan geeft.
Boudewijn Henny na zijn arrestatie eind 1961.
Boudewijn Henny na zijn arrestatie eind 1961. © ANP
Wat zich in de periode voor de moord daadwerkelijk heeft afgespeeld is nooit met zekerheid vastgesteld. De omvangrijke dossiers die er indertijd over zijn geschreven zijn nooit openbaar gemaakt. Het enige dat over de aanloop naar het misdrijf bekend is geworden, is dat de drie daders het slachtoffer vijf weken lang op de zolder van de Baarnse villa verstopt hielden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.