Nieuwe college: "Wat voor dorp wil Soest zijn?"

© RTV Utrecht
SOEST - Het nieuwe college in Soest heeft vanmorgen de kaderdiscussienota voor 2019 gepresenteerd. Hierin staat hoe de begroting in 2019 moet bijdragen aan de thema's uit het nieuwe coalitieakkoord. Belangrijkste vraag die hierbij centraal staat is: wat voor dorp wil Soest zijn?
Volgens het nieuwe college moet deze vraag beantwoord worden met de samenleving. "Samen moeten we bedenken hoe Soest er in 2030 uit zal zien", licht burgemeester Rob Metz toe. "Je moet denken aan het aantal inwoners dat we dan willen hebben, maar ook een de samenstelling daarvan. En welke voorzieningen daar dan bij horen."

HAAST

De kaderdiscussienota gaat over de begroting van 2019. Toch zijn er een aantal zaken die volgens de nieuwe wethouders niet zolang kunnen wachten. Al in 2018 moet er gewerkt worden aan de gebiedsvisie rondom de Dalweg.
Hoe groot dit gebied is, is nog onduidelijk. Wel geeft GGS wethouder Aukje Treep aan dat de langverwachte sporthal binnen dit plan hoort. "We kijken of die een plek kan krijgen bij Spleasure Centrum Soest, waar nu al het zwembad is." Daarnaast zijn ook woningbouw in dit gebied en het openstellen van het gemeentehuis aandachtspunten die niet kunnen wachten.

SPORTVELDEN

Ook een aantal sportclubs hoeven niet langer te wachten op duidelijkheid. Zowel voetbalclub SEC als Hees kunnen blijven waar zij zitten. "We willen de buitensportaccommodaties toekomstbestendig maken", legt wethouder Harrie Dijkhuizen uit.
De clubs waren jaren in onzekerheid omdat ze mogelijk moesten verhuizen en samenvoegen. In die jaren werd er door de gemeente niet of nauwelijks geïnvesteerd in de clubs, waardoor onder andere de kleedkamers erg verouderden. De clubs is nu een moderne kleedkamer beloofd.

DUURZAAMHEID

De overige ambities van het college zullen moeten wachten tot er een visie is opgesteld voor het dorp. Dit moet samen met de bevolking gebeuren. Hoe de inwoners van Soest bij dit proces betrokken worden, moet nog bedacht worden. Duidelijk is wel dat duurzaamheid een belangrijke rol gaat spelen.
Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat 'duurzaam' een belangrijk thema is voor de inwoners van Soest. Toch wil het college de inwoners nogmaals om raad vragen bij het opstellen van een visie voor het dorp. "De verkiezingen zijn te politiek geladen en dus niet richtinggevend", stelt Aukje Treek. De wethouders willen het gesprek aangaan over woningbouw, sport, energie, landbouw, natuur en nog veel meer.
Op 5 juli neemt de gemeenteraad een besluit over de kaderdiscussienota 2019.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.