RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Westbroek: "Is mijn orchidee nog te redden?"

1/2
HOLLANDSCHE RADING - Henks orchidee lijkt op sterven na dood. En dus vraagt hij orchideeŽnkweker Koos Wubben uit Hollandsche Rading om raad. Koos ziet meteen dat Henk zijn orchidee niet op een goede plek had staan: "Ik zie aan de bladeren dat je hem donker hebt staan. Deze soort mag in de zon, dan staat hij te juichen." Henk: "Kijk, dat zeggen ze er bij de supermarkt niet bij."

Koos heeft zo'n 4000 soorten in zijn kassen. Een deel daarvan heeft hij zelf meegenomen uit verre oorden. Er zijn zelfs 4 soorten orchideeŽn naar Koos genoemd, waaronder de Masdevallia Wubbenii. Sommige soorten groeien alleen in een heel klein gebied in de tropen. Koos: "In de ene vallei vind je bijvoorbeeld 80 soorten en in de volgende vallei vind je nog 70 soorten die nergens anders groeien." Henk: "Dus als iemand besluit in zo'n vallei alle bomen te kappen, dan ben je in ťťn keer al die soorten kwijt."

VOOR UITSTERVEN BEHOED
Koos heeft zelfs orchideeŽn voor uitsterven behoed. In een botanische tuin lukte het niet om de laatste planten van een orchidee uit Ecuador te vermeerderen. Koos kreeg een paar plantjes en hem lukte het wel. Nu zijn er in heel Europa nakomelingen van deze orchidee te vinden. Henk: "Wat leuk! Als er een witte neushoorn uitsterft is dat wereldnieuws, maar als er zo'n plant dreigt uit te sterven en jij redt hem, dan hoor je dat nergens. Dus het is goed dat wij nu langskomen."

Koos is al meer dan 60 jaar in de ban van de orchidee en denkt nog lang niet aan stoppen. Koos: "Ik heb volop zaailingen en het duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar voordat die bloeien."

Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Westbroek: Is mijn orchidee nog te redden?


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -