Oplopende kosten Uithoflijn deels veroorzaakt door schadevergoedingen

© Twitter Uithoflijn
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De flinke tegenvaller van 84 miljoen euro bij de aanleg van de Uithoflijn wordt voor een deel veroorzaakt door schadevergoedingen. Deze zijn toegezegd aan verschillende partijen, zo staat in een kwartaalrapportage over het project. Met aannemer BAM en concessiehouder Qbuzz zijn afspraken gemaakt over tegemoetkomingen voor de vertragingen.
Om hoeveel geld dit precies gaat wordt niet gezegd, maar de kosten hiervoor vallen wel binnen het begrote budget. Het college van de gemeente Utrecht en de Gedeputeerde Staten hebben aan de raad en de Proviniciale Staten hierover een brief gestuurd. Om opnieuw politieke spanningen te voorkomen is beloofd om meer over de Uithoflijn met elkaar te communiceren.

RECHTSZAAK

Maar de kou is daarmee nog niet helemaal uit de lucht gehaald. Aannemer BAM overweegt de opdrachtgevers, dat zijn de provincie en de gemeente Utrecht, voor de rechter te slepen. Die moet gaan besluiten wie gelijk heeft in een oud conflict over de uitvoering van het project in. Eerder onthulde de NRC dat BAM en de opdrachtgevers niet met elkaar door een deur konden.

"OOK GOED NIEUWS"

Ondanks de schadevergoedingen benadrukken de gemeente en de provincie dat de planning niet verder in gevaar komt. De Uithoflijn gaat nog steeds rijden in de zomer van 2019 vanaf Vaartsche Rijn en in december vanaf Utrecht Centraal. Ook BAM heeft ingestemd om de planning aan te houden.
Om te leren uit het verleden is een verbeterplan gemaakt dat het project weer helemaal op de rails moet krijgen. Een speciaal aangewezen projectleider is er mee aan de slag gegaan. De kosten die daarmee gemoeid zijn moeten door de provincie worden opgehoest.

CONFLICT MET PROVINCIE

In de samenwerking tussen de opdrachtgevers zit ook nog een los eindje. In februari eiste een meerderheid van Provinciale Staten een schadevergoeding van de gemeente voor het openbaar maken van een kritisch rapport over de Uithoflijn. Mogelijke aandeelhouders zouden claims kunnen indienen vanwege de geheime informatie die daarmee op straat kwam te liggen. Ook oud-gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof trok haar conclusies uit het rapport en stapte op.
In het document stond wat achter de schermen allemaal misging bij de Uithoflijn. Daaruit bleek vooral dat de provincie flink wat steken heeft laten vallen. Of er daadwerkelijk claims zijn gekomen is niet duidelijk.
Het college van de gemeente Utrecht gaat niet in op dit verwijt. In de kwartaalrapportage geven ze aan niet in te zien hoe het rapport tot schade heeft kunnen leiden. Ook verwacht Utrecht niet dat er vervolgstappen door de provincie worden gezet voor een aansprakelijkheidsstelling.

TIJDLIJN

RTV Utrecht heeft alle ontwikkelingen van de afgelopen maanden in een tijdlijn gezet. Deze valt hier terug te lezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.