Na Van Beek een vooruitstrevende vrouw die anderen aan het woord laat

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Als het aan de inwoners van de provincie Utrecht ligt wordt de nieuwe commissaris van de koning een vooruitstrevend persoon. Dat blijkt uit een enquête waarin inwoners mochten meedenken over een profielschets voor de functie.
Volgend jaar gaat de huidige commissaris van de koning Willibrord van Beek met pensioen. Meer dan duizend inwoners vulden een vragenlijst in over zijn ideale opvolger. Daaruit kwam een aantal heldere eigenschappen naar voren.

VERNIEUWER

Zo moet de commissaris zichtbaar zijn voor de inwoners en zich laten zien op evenementen. Hij of zij moet dan makkelijk te benaderen zijn en anderen aan het woord laten. Ook vinden Utrechters het belangrijk dat de commissaris vooruitstrevend en een vernieuwer is.
Veel inwoners gaven aan dat ze graag een vrouw als commissaris van de koning willen. "Zo wordt het bestuur een betere afspiegeling van de samenleving", blijkt uit het onderzoek. Verder werd benoemd dat de nieuwe commissaris "serieus trots op de provincie" moet zijn.

VACATURE

De uitkomst van de vragenlijsten worden meegenomen in de profielschets voor de functie. Die wordt op 11 juni vastgesteld door Provinciale Staten. Daarna wordt de vacature opengesteld.
Dit najaar moet bekend worden wie de nieuwe commissaris van de koning voor de provincie Utrecht is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.