Prinses Elisabeth voelt zich "thuis" op Paleis Soestdijk

© Stage Entertainment
SOESTDIJK - Er heerst de komende weken weer een koninlijke sfeer op Paleis Soestdijk. Elisabeth in Concert vult de Paleistuin. Vorig jaar kwam die voorstelling na 20 jaar voor het eerst weer in Nederland, bij Paleis het Loo.
Dit jaar is Paleis Soestdijk aan de beurt. Pia Douwes speelt Elisabeth en kan op de fiets naar de voorstelling. "Het is maar tien minuten fietsen voor mij. Dus ik dacht, waarom niet?" Vandaag is er volop gerepeteerd, morgen is de eerste voorstelling.
Elisabeth in Concert vertelt het verhaal over de keizerin van Oostenrijk. Haar koosnaampje is Sissi, maar dat klinkt leuker dan haar leven was. "Een opbloeiende romance eindigt in een persoonlijk drama", schrijft Stage Entertainment.
Het is het paleis van mijn jeugd
Pia Douwes
Douwes speelt de rol van Elisabeth al jaren. Begin jaren negentig creërde ze de rol in Wenen. In de daaropvolgende jaren speelde ze Elisabeth vaak, in 1999 voor het laatst in ons land. Daarna moesten fans 20 jaar wachten, tot het optreden op Paleis het Loo. "Dat was een soort reünie", vertelt Douwes. "Nu is het net zo'n cadeautje".
De cast oefent vast op Paleis Soestdijk

JULIANA

Soestdijk is voor de cast iets bijzonders, volgens Douwes: "Als Elisabeth voel ik me heel erg thuis hier. En het is het paleis van mijn jeugd. Dat vind ik heel speciaal!" Koningin Juliana woonde van 1937 tot en met 2004 met Prins Bernhard in het paleis.
Soestdijk is vooral bekend van de defilés. Beatrix is hier 1 jaar.
Soestdijk is vooral bekend van de defilés. Beatrix is hier 1 jaar.
Tony Neef speelt voor het eerst mee in de voorstelling, als verteller. Hij is onder de indruk. "Het is echt heel bijzonder dat je in zo'n gebouw mag zijn. We kleden ons er om en we eten er. Heb je nog decor nodig? Ik denk het niet. Je waant je in Wenen!"

EVENEMENTENLOCATIE

De laatste jaren wordt Paleis Soestdijk steeds meer gebruikt als concertlocatie of voor evenementen. Deze zomer staat Sting bijvoorbeeld in de paleistuin. De nieuwe eigenaar schrijft op de site dat die evenementen onderdeel blijven van de toekomst.
De bühne voor Paleis Soestdijk.
De bühne voor Paleis Soestdijk. © RTV Utrecht
Er zijn grootse plannen voor paleis Soestdijk. Zo komt er een hotel, een evenementencentrum voor het Nederlandse bedrijfsleven en zelfs een bowlingbaan. Tegelijkertijd blijft zichtbaar hoe de Oranjes in het paleis leefden, want de rondleidingen blijven bestaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.